Mąka z ryżu kleistego potocznie nazywana jest “słodką mąką” albo “glutinous flour”, chociaż wcale nie zawiera glutenu, ale jest bardzo kleista. W koreańskiej kuchni są jej dwa rodzaje: chapssalgaru (ang. sweet rice flour) w postaci proszku (łatwo dostępna w sklepach, także w Polsce) i mepssalgaru, którą uzyskujemy poprzez zmielenie namoczonych ziaren ryżu kleistego (do sushi). Ma ona granulowatą konsystencję i jest przechowywana w stanie zamrożonym, żeby zachować swoją wilgotność. Tutaj gdzie mieszkam, trudno ją znaleźć w sklepie. Natomiast ryż do sushi jest łatwo dostępny, więc przygotowuję tę mąkę sama. Nie jest to skomplikowane, może jest tylko troszkę dużo mielenia 😉 , ale za to „wypieki” z tej mąki są przepyszne i absolutnie warte spędzonego czasu na jej zrobienie! Polecam wypróbować 🙂
Składniki (na 4 szklanki mąki):
- 2 szklanki ryżu do sushi
Wykonanie:
Ryż przesypujemy do większego naczynia i dokładnie myjemy w zimnej wodzie nacierając ryż między palcami. Przepłukujemy, odcedzamy i kilkakrotnie powtarzamy tę czynność aż woda będzie czysta – to oznacza, że pozbyliśmy się wszystkich zanieczyszczeń.
Czysty ryż zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na około 12 godzin. Ja zwykle zostawiam na noc.
Po upływie tego czasu odcedzamy ryż, najlepiej na sitku, żeby nie był wodnisty.
Edit: Innymi słowy, niewielką porcję namoczonego i odcedzonego ryżu wsypujemy na sitko i dociskając łyżką pozbywamy się nadmiaru wody. Ryż będzie wilgotny i tak ma być! 🙂
Wrzucamy ryż do młynka albo blendera (ja używam takiego mniejszego blendera do smoothies) i mielimy ryż na mąkę.
I teraz kluczowy krok – zmielony ryż przesiewamy przez sito. Wszelkie kawałki ryżu, które nie przeszły pomyślnie przez oczka sitka wsypujemy z powrotem do blendera i miksujemy aż będą na tyle drobne, żeby to się udało.
Podsumowując:
w procesie mielenia ryżu na mąkę potrzebujemy taki zestaw jak na poniższym zdjęciu: odciśnięty z wody ryż (biała miska), który wrzucamy do blendera (widoczny na zdjęciu jego kawałek w kolorze stali) i miksujemy. Zawartość blendera przesiewamy przez (żółte) sitko do metalowej miski. To co nie przeszło przez sitko wsypujemy z powrotem do blendera, dodajemy więcej ryżu z białej miski i miksujemy. Powtarzamy proces aż skończy się nam ryż 🙂 Zawartość srebrnej miski to nasz produkt końcowy! 🙂
Gotową mąkę można użyć od razu albo przesypać do plastikowych woreczków i zamrozić do późniejszego użycia.
Chapssalgaru używa się do ryżowych ciasteczek (ang. rice cakes) albo mochi – przepis na kokosowe mochi tutaj, a mepssalgaru (mąkę z namoczonych ziaren ryżu kleistego) wykorzystuje się do przyrządzania deserów (np. koreańskie ryżowe kopytka) czy klusek.
Smacznego!
*Przepis na podstawie tego.
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Rewelacyjny przepis 😀 dziekuje!!
Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
Dziękuję za przepis, dzisiaj będę robić tę mąkę bo potrzebuje jej do mochi 😊😊🤗🤗
Proszę bardzo! 🙂 A jak lubi Pani mochi, to może wypróbuje też Pani taki przepis na kokosowe mochi ze słodkiej mąki ryżowej (tzw. glutinous rice flour). Przepis tutaj: https://lamarida.pl/2019/05/07/kokosowe-mochci/ W każdym razie życzę smacznego! 🙂
Czy z tego nie wychodzi taka zwykła mąka ryżowa, którą moge kupić gotową w sklepie czy to nie to samo?
Nie, to nie jest to samo. Zwykła mąka ryżowa jest ze zmielonych suchych ziaren, a ta w tym przepisie jest z namoczonych, lekko sfermentowanych. Ja robię hurtowe ilości i mrożę tą mąkę na później 🙂
Witam! Z racji tego, że faktycznie mąka nie jest dostępna, chciałam dopytać. Czy nada się taki zwykły ryż do sushi (okrągło ziarnisty) dostępny w biedronce, Lidlu itd? Pozdrawiam!
Witam, tak, zwykły ryż do sushi jak najbardziej się nadaje. Ja tez takiego używam. Proszę dać znać, jak wyszła mąka i kluseczki (chyba w tym celu potrzebna ta mąka?) Pozdrawiam 🙂
Można zrobić z tej mąki Tangyuan.🍡:-)
Pewnie, że można 🙂
Czy mąka nie będzie trochę wilgotna po zblendowaniu? Trzeba ją później jakoś wysuszyć? Widziałam inny przepis, w którym trzeba to zrobić więc wolę zapytać 🙂
Mąka będzie trochę wilgotna (piszę o tym w przepisie), ale to nie przeszkadza, bo ja mąkę mrożę. Jeśli ktoś chciałby przechowywać mąkę inaczej, to pewnie warto byłoby ją wysuszyć. Mrożenie jest wygodne, bo można od razu przygotowywać danie z tej mąki zaraz po wyciągnięciu z lodówki, tak jak piszę w tym przepisie: https://lamarida.pl/2017/09/02/koreanskie-kopytka-ryzowe-garaetteok-wersja-na-slodko/
Życzę powodzenia i smacznego 🙂
Czy skoro można z tej mąki zrobić mochi to nada się ona też do dango? (nie jestem jeszcze do końca obeznany w tym temacie)
Z tego, co wiem, to do dango tradycyjnie używa się trzech rodzajów mąki, ale można wypróbować ze zwykłej ryżowej i glutinous rice flour.