Meksykański sos pomidorowy, czyli domowa salsa

Sos salsa to mocno pomidorowy sos z dodatkiem mieszanki przypraw, który świetnie pasuje do zapiekanek, nachosów, kanapek na ciepło i zimno. Wprawdzie jego gotowanie zajmuje trochę czasu, ale moim zdaniem jest tego wart 🙂 Polecam!

Polecam zapiekankę z sosem salsa – przepis tutaj. Salsa świetnie nadaje się do nuggetsów , klopsików, kotletów ziemniaczanych, burgerów, wrapów.

Składniki:
  • 2 kg pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 starta gałka muszkatołowa (koniecznie!)
Wykonanie:

Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda z ziarnami i kroimy w drobną kostkę.

Wkładamy je do garnka, dodajemy drobno pokrojone cebulę i czosnek oraz wszystkie przyprawy i stawiamy na wolnym ogniu. Gotujemy aż do zgęstnienia przez około 60-80 minut często mieszając.

Ja ostrożnie wlewam gorący sos do słoików, mocno zakręcam i stawiam do góry dnem. Po kilku godzinach sprawdzam czy wieczko słoika jest wklęsłe – bo to oznacza, że słoik jest szczelnie zamknięty i sos się nie zepsuje. W ten sposób mam gotową salsę do późniejszego wykorzystania, którą przechowuję w lodówce. Robiąc zapasy na zimę polecam jednak zagotować je przez około 15 minut w garnku napełnionym wodą do połowy wysokości słoików.

Praktyczna rada:

Trzeba pamiętać, żeby usunąć gniazda z nasionami, bo ich obecność powoduje, że salsa będzie wodnista (niektórzy może lubią taką 🙂 ).

Polecam samodzielnie zetrzeć gałkę muszkatołową, a nie używać mielonej w proszku – różnica w smaku jest dramatyczna! 🙂

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *