Home Deser Ciastka francuskie z kremem i owocami

Ciastka francuskie z kremem i owocami

2 komentarze

Gotowych półproduktów nie używam w kuchni, wyjątkiem jest świeże ciasto francuskie. Od czasu do czasu ułatwię sobie życie, a co? 😉 Zatem ciasto jest ze sklepu, ale już krem, którym nadziewam ciastka, to domowy wyrób. Do tego wystarczy dodać ulubiony owoc i pyszna słodka przekąska gotowa. A wszystko oczywiście w pełni roślinne! Polecam ciastka francuskie z owocami 🙂

ciastka francuskie

ciastka francuskie
Składniki (na około 15 ciastek):

Ciasto:

  • świeże gotowe ciasto francuskie ze sklepu (u mnie 50 x 25 cm)

Nadzienie:

  • krem angielski według tego przepisu
  • ulubione owoce: nektarynka, morela, gruszka, jagody (świeże lub mrożone)
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

Ciasto wyciągamy z opakowania i kładziemy na dużej desce do krojenia lub macie silikonowej.

Kroimy ciasto w kwadraty wybranej wielkości. Można kroić w większe kawałki – wtedy nasze ciastka będą bardziej przypominały francuskie drożdżówki 🙂 i będzie ich mniej. Moja rodzina preferuje mniejsze ciastka francuskie, ale to od Was zależy co sobie wykroicie 😉 .

Kwadrat składamy w trójkąt.

Nacinamy dwa boki, ale ich nie odcinamy.

Rozwijamy ciasto i przekładamy nadkrojone części jak pokazano na zdjęciach.

Dociskamy lekko ciasto i nakłuwamy widelcem i układamy na blaszkach (u mnie potrzebne są dwie) wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.

Blaszki wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut.

Ciastka zaraz po wyciągnięciu z piekarnika dociskamy łyżeczką, żeby utworzyć “kieszonki”, w które będziemy wkładać nasze nadzienie.


Krem, którym napełnimy “kieszonki” przygotowujemy według tego przepisu.

Ciastka nadziewamy kremem i ulubionymi owocami.

Na końcu posypujemy ciastka cukrem pudrem. I zajadamy 🙂

Na słodko polecam również ciastka z rabarbarem,  mini rogaliki z czekoladą, ciastka z jabłkami. A na wytrawnie roladki z pizzy,  gruzińskie chaczapuri,  choinki z ciasta francuskiego, beczki przypominające francuski pasztecik vol-au-vent.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

2 komentarze

Paulina Garnicka 26 września, 2017 - 3:21 pm

Naprawdę przyjemne ciacha, które są fantastyczną alternatywą dla ciężkich i tłusty „klasycznych” deserów. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
Lamarida 26 września, 2017 - 3:31 pm

Pozdrawiam 🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.