Za co lubicie brownie? Za to, że jest mocno czekoladowe? Że jest słodkie? Że jest pysznie wilgotne? Że nie można mu się oprzeć? 🙂 Wszystko to znajdziecie w banalnie prostym do przyrządzenia brownie bananowym. Nie ma w nim glutenu, nie ma oleju, nie ma cukru, za to jest pełne czekoladowego smaku!! Nasza rodzinka go uwielbia, a goście cieszą się, że mogą rozkoszować się pysznym czekoladowym smakiem bez wyrzutów sumienia, że opychają się niezdrowym smakołykiem 🙂 Bo to bananowe brownie to samo zdrowie! Polecam! 🙂
Polecam również brownie z batatów – przepis tutaj. Fanom czekolady polecam ganache, torcik czekoladowy, francuskie mini rogaliki z czekoladą.
Składniki (u mnie naczynie o wymiarach 20 cm x 15 cm x 5 cm):
- 4 dojrzałe banany
- 5 łyżek kakao
- ulubione orzechy (ja daję „na oko” 😀 około garści)
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
W miscu lub innym naczyniu rozdrabniamy widelcem banany, dodajemy kakao i pokrojone orzechy lub migdały i mieszamy.
Masę przekładamy do niewielkiego żaroodpornego naczynia i równomiernie rozprowadzamy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut. Ja włączam także termoobieg.
Bananowe brownie podajemy po całkowitym przestudzeniu. Zwykle, o ile nie zjemy tego brownie od razu 🙂 , przechowuję je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Polecam używać łyżeczki lub widelczyka do jego konsumpcji, bo jest smakowicie wilgotne.
Smacznego!
*Przepis podejrzany u AnarchistKitchen.
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Super skład!!!
Mnie też się podoba 😀