Mocno czekoladowe bananowe brownie (bez glutenu, bez oleju, bez cukru)

Za co lubicie brownie? Za to, że jest mocno czekoladowe? Że jest słodkie? Że jest pysznie wilgotne? Że nie można mu się oprzeć? 🙂 Wszystko to znajdziecie w banalnie prostym do przyrządzenia brownie bananowym. Nie ma w nim glutenu, nie ma oleju, nie ma cukru, za to jest pełne czekoladowego smaku!! Nasza rodzinka go uwielbia, a goście cieszą się, że mogą rozkoszować się pysznym czekoladowym smakiem bez wyrzutów sumienia, że opychają się niezdrowym smakołykiem 🙂 Bo to bananowe brownie to samo zdrowie! Polecam! 🙂

brownie

browniePolecam również brownie z batatów – przepis tutaj. Fanom czekolady polecam ganache, torcik czekoladowy, francuskie mini rogaliki z czekoladą.

Składniki (u mnie naczynie o wymiarach 20 cm x 15 cm x 5 cm):
  • 4 dojrzałe banany
  • 5 łyżek kakao
  • ulubione orzechy (ja daję „na oko” 😀 około garści)
Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

W miscu lub innym naczyniu rozdrabniamy widelcem banany, dodajemy kakao i pokrojone orzechy lub migdały i mieszamy.

Masę przekładamy do niewielkiego żaroodpornego naczynia i równomiernie rozprowadzamy.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut. Ja włączam także termoobieg.

Bananowe brownie podajemy po całkowitym przestudzeniu. Zwykle, o ile nie zjemy tego brownie od razu 🙂 , przechowuję je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Polecam używać łyżeczki lub widelczyka do jego konsumpcji, bo jest smakowicie wilgotne.

Smacznego!

*Przepis podejrzany u AnarchistKitchen.

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

2 komentarze do “Mocno czekoladowe bananowe brownie (bez glutenu, bez oleju, bez cukru)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *