Wegański sos serowy z ziemniaka

Gotowane ziemniaki z marchewką to jeden z obowiązkowych pierwszych obiadków, które przygotowywałam wprowadzając stałe pokarmy do diety moich dzieci. Teraz gotuję je zawsze, gdy moja przewlekle chora Córunia gorzej się czuje i nie toleruje mleka przemysłowego. Jednak to nie są jedyne zastosowania tej prostej warzywnej kombinacji w mojej kuchni. Wystarczy dodać trochę przypraw, a z neutralnej w smaku dziecięcej papki uczynimy gęsty sos przypominający w smaku ser, wegański ma się rozumieć! 🙂 Czyli sos serowy z ziemniaka. Świetnie nadaje się do różnego rodzaju zapiekanek, kanapek, a także jako dip do nachosów. Polecam! 🙂 

Polecam również pastę z bakłażana, sos tatziki, pastę z pieczonych orzechów włoskich.

Składniki:
  • 1 duży ugotowany ziemniak (około 100 g)
  • 1 duża ugotowana marchewka (około 200 g)
  • 1 grillowana marynowana papryka
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (koniecznie!)
  • 1 łyżeczka pasty miso
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • pieprz czarny mielony (do smaku)
  • 2 łyżki wody (w razie potrzeby)
Wykonanie:

Ziemniaka i marchewkę gotujemy w mundurkach do miękkości.

Po ostudzeniu obieramy i wrzucamy do blendera razem dolewamy ocet balsamiczny, dodajemy paprykę marynowaną i paprykę wędzoną w proszku, miso, sól i płatki drożdżowe.

Całość miksujemy, w razie potrzeby dolewamy wody i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I roślinny sos serowy mamy gotowy 🙂

Podajemy z ulubionymi warzywami lub nachosami.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
  • Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *