Masa karmelowa (bez cukru, bez oleju, bez gotowania)

Typowa masa karmelowa to skarmelizowane połączenie masła/mleka/śmietany i cukru, z ewentualnymi dodatkami. Nie zdziwię Was chyba jak napiszę, że ja postanowiłam zrobić wegańską wersję 🙂 W mojej masie nie ma cukru, oleju ani nie trzeba jej gotować! Brzmi świetnie, prawda? A smakuje bajecznie! Polecam 🙂

masa karmelowa

Składniki:
  • 250 g daktyli bez pestek (około 40 sztuk)
  • 2/3 szklanki (160 ml) gorącej wody
  • 4 łyżki (60 ml) masła migdałowego
Wykonanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około godzinę. Wyschnięte i twarde daktyle wymagają dłuższego moczenia.

Do blendera wrzucamy namoczone daktyle razem z wodą. Miksujemy aż daktyle będą dobrze rozdrobnione. Dodajemy masło migdałowe i miksujemy na gładką masę. I masa karmelowa jest gotowa! 🙂

Masę karmelową można wykorzystać dosłownie do wszystkiego: naleśnikówtortilli na słodko, gofrów, japońskich dorayaki, wafli ryżowych, krakersów owsianych.

Fanom słodkich kremów polecam również aksamitną polewę czekoladową – jest bajeczna, koniecznie wypróbujcie! Warto przetestować także krem z batatów – idealny do przyozdabiania babeczek czy tarta.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

5 komentarzy do “Masa karmelowa (bez cukru, bez oleju, bez gotowania)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *