Typowa masa karmelowa to skarmelizowane połączenie masła/mleka/śmietany i cukru, z ewentualnymi dodatkami. Nie zdziwię Was chyba jak napiszę, że ja postanowiłam zrobić wegańską wersję 🙂 W mojej masie nie ma cukru, oleju ani nie trzeba jej gotować! Brzmi świetnie, prawda? A smakuje bajecznie! Polecam 🙂
Składniki:
- 250 g daktyli bez pestek (około 40 sztuk)
- 2/3 szklanki (160 ml) gorącej wody
- 4 łyżki (60 ml) masła migdałowego
Wykonanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około godzinę. Wyschnięte i twarde daktyle wymagają dłuższego moczenia.
Do blendera wrzucamy namoczone daktyle razem z wodą. Miksujemy aż daktyle będą dobrze rozdrobnione. Dodajemy masło migdałowe i miksujemy na gładką masę. I masa karmelowa jest gotowa! 🙂
Masę karmelową można wykorzystać dosłownie do wszystkiego: naleśników, tortilli na słodko, gofrów, japońskich dorayaki, wafli ryżowych, krakersów owsianych.
Fanom słodkich kremów polecam również aksamitną polewę czekoladową – jest bajeczna, koniecznie wypróbujcie! Warto przetestować także krem z batatów – idealny do przyozdabiania babeczek czy tarta.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
ciekawy pomysł 🙂
a skad masło migdałowe?
Można albo kupić w sklepie, albo zrobić samemu miksując po prostu wystaraczająco długo migdały 🙂
Ja praze migdały w piekarniku potem mielę. Dodaje także kakao. Pychotka. 😀
Też musi być pyszne! 🙂