Pomarańczowa sałata zielona

Przepis na pomarańczową sałatę zieloną jest już wiekowy. Kiedyś była u nas idealnym dodatkiem do tłustych, mięsnych dań, ale przekonaliśmy się, że równie dobrze pasuje do mniej lub bardziej tłustych roślinnych potraw 🙂 . Jest to pyszne połączenie zielonej sałaty, cytrusów i syropu klonowego. Proste, ale smakowite. Polecam 🙂

Fanom pomarańczy polecam również pomarańczowy dressing do sałaty, koktajl dyniowo-pomarańczowy.

Składniki:
  • 1 sałata zielona (ja używam lodowej albo rzymskiej)
  • 2-3 soczyste pomarańcze
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • syrop klonowy (do smaku)
Wykonanie:

Sałatę myjemy pod bieżącą wodą, odsączamy, rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki.

Dodajemy do niej obrane i pokrojone w niewielkie kawałki pomarańcze.

Całość polewamy sokiem z cytryny i dosładzamy syropem klonowym. Delikatnie mieszamy i gotowe 🙂

Podajemy solo lub posypane mielonym mięsem z kalafiora. Można też użyć jej jako sałatki do obiadu – pełna dowolność 🙂

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
  • Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *