Bulgogi to bardzo popularne koreańskie danie, którego podstawą są cienkie kawałki wołowiny lub wieprzowiny pieczone na grillu, chociaż smażenie ich na patelni też jest dozwolone 😉 Wegańskich wersji tej potrawy mam opracowanych kilka – dzisiaj prezentuję bulgogi z boczniaków. Jest to proste w wykonaniu, ale zarazem bogate smakowo danie z pysznymi grzybami, słodką cebulą, chrupiącą marchewką i smakowitym sezamowym sosem. Polecam 🙂
Fanom boczniaków polecam również smażone boczniaki w wegańskiej panierce, smażone boczniaki, gulasz adobo z boczniakami i tofu, boczniaki z brokułami w sosie słonecznikowym.
Składniki:
- 500 g grzybów boczniaków
- 1 mała cebula
- 1mała marchewka
Sos:
- 3 łyżki sosu tamari (lub sojowego)
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- cebulka dymka do przybrania
- prażone ziarna sezamu do posypania
- 1 łyżka oleju do smażenia
Wykonanie:
Umyte i osuszone grzyby boczniaki kroimy na podłużne paski. Obraną i umytą marchewkę kroimy na słupki, a cebulę w wiórka.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż się zeszkli.
W miseczce mieszamy sos sojowy, cukier, ocet ryżowy i ziarna sezamu.
Gdy cebula jest gotowa, dodajemy grzyby, marchewkę i zalewamy sosem. Delikatnie mieszamy.
Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż grzybki będa miękkie.
Gotowe bulgogi podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym. Polecam hojnie posypać prażonymi ziarnami sezamu i szczypiorkiem/cebulką dymką. Do tego wspaniale komponuje się klasyczne kimchi albo kiszona kapusta po koreańsku.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3