Home Kuchnia koreańska Koreańskie bulgogi z boczniaków

Koreańskie bulgogi z boczniaków

0 komentarze

Bulgogi to bardzo popularne koreańskie danie, którego podstawą są cienkie kawałki wołowiny lub wieprzowiny pieczone na grillu, chociaż smażenie ich na patelni też jest dozwolone 😉 Wegańskich wersji tej potrawy mam opracowanych kilka – dzisiaj prezentuję bulgogi z boczniaków. Jest to proste w wykonaniu, ale zarazem bogate smakowo danie z pysznymi grzybami, słodką cebulą, chrupiącą marchewką i smakowitym sezamowym sosem. Polecam 🙂

bulgogi z boczniaków

bulgogi z boczniaków

bulgogi z boczniaków
Składniki:
  • 500 g grzybów boczniaków
  • 1 mała cebula
  • 1mała marchewka

Sos:

  • 3 łyżki sosu tamari (lub sojowego)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • cebulka dymka do przybrania
  • prażone ziarna sezamu do posypania
  • 1 łyżka oleju do smażenia
Wykonanie:

Umyte i osuszone grzyby boczniaki kroimy na podłużne paski. Obraną i umytą marchewkę kroimy na słupki, a cebulę w wiórka.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż się zeszkli.

W miseczce mieszamy sos sojowy, cukier, ocet ryżowy i ziarna sezamu.

Gdy cebula jest gotowa, dodajemy grzyby, marchewkę i zalewamy sosem. Delikatnie mieszamy.

Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż grzybki będa miękkie.

Gotowe bulgogi podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym. Polecam hojnie posypać prażonymi ziarnami sezamu i szczypiorkiem/cebulką dymką. Do tego wspaniale komponuje się klasyczne kimchi albo kiszona kapusta po koreańsku.

Fanom boczniaków polecam również smażone boczniaki w wegańskiej panierce, smażone boczniaki, gulasz adobo z boczniakami i tofu, boczniaki z brokułami w sosie słonecznikowym.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.