Pieguski to mięciutkie, wilgotne i sprężyste ciasto przepełnione cytrynową nutą – takie są te cytrynowo-makowe babeczki. Zatem nie zwlekajcie, tylko działajcie, bo pieguski same się nie upieką 😉 Polecam!
Fanom babeczek polecam również https://lamarida.pl/2020/04/27/czekoladowe-babeczki-z-kremem-z-batatow/, https://lamarida.pl/2019/12/02/beczki-gotowego-ciasta-francuskiego/ , https://lamarida.pl/2018/02/19/makowe-fit-babeczki-komosy-ryzowej/ , https://lamarida.pl/2017/07/13/fasolowe-babeczki-brownie/, wytrawne babeczki z tofu https://lamarida.pl/2017/06/28/bezglutenowe-weganskie-mini-quiche/.
Fanom cytryny polecam takie ciasto cytrynowe.
Składniki (na 12 babeczek/muffinek):
- 1 1/2 szklanki (360 ml) mąki pszennej
- 1/2 szklanki (120 ml) brązowego cukru
- 1 1/2 łyżeczki (7 ml) proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki (120 ml) maku niebieskiego lub mielonego
- 1/2 szklanki (120 ml) mleka roślinnego
- 1/2 szklanki (120 ml) musu jabłkowego według tego przepisu
- otarta skórka ze sparzonej wrzątkiem 1 cytryny
- świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
- zamiennik jajka:
- 2 łyżki (30 ml) nasion chia
- 6 łyżek (60 ml) wody
Lukier (opcjonalnie):
- cukier puder
- sok z cytryny
Dodatkowo:
- nasiona chia do dekoracji
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
W niewielkiej miseczce mieszamy nasiona chia z wodą i odstawiamy na kilka minut.
Cytrynę parzymy wrzątkiem i ocieramy skórkę do niewielkiego naczynia.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy cukier, mak i dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy mleko, mus jabłkowy otartą skórkę, sokz cytryny i zamiennik jajka. Całość dokładnie mieszamy.
Do foremki na muffinki wyłożonej silikonowymi lub papierowymi foremkami nakładamy łyżką masę.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut albo aż patyczek wetknięty w babeczki będzie suchy.
Gotowe pieguski dekorujemy lukrem zrobionym z cukru pudru utartego w moździerzu z sokiem z cytryny.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Dzięki za przepis ! Wyszły pyszne!
🙂