Sałatka jarzynowa to chyba coś, co nie trzeba nikomu przedstawiać 🙂 Klasyczny klasyk, którego podstawą jest dobry, u mnie słonecznikowo-kalafiorowy fit majonez własnej roboty. W mojej roślinnej wersji koniecznie musi być jabłko, ogórki kiszone i groszek. Dla dodania wartości odżywczych i zwiększenia uczucia sytości dodaję fasolkę. A świeża zieleninka dopełnia wspaniale całości. Polecam!
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 małe jabłko
- 1 mała cebula
- 4 ogórki kiszone
- 1 szklanka fasolki czerwonej
- 1 szklanka kukurydzy z puszki
- 1 szklanka groszku konserwowego
- 1-2 łyżki ulubionej musztardy
- majonez domowy (przepis tutaj)
- szczypta czarnej soli (dla “jajecznego” posmaku)
- pieprz czarny mielony
- świeże zioła – koperek, szczypiorek lub natka pietruszki (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę gotujemy w mundurkach do średniej miękkości. Nie mogą zbyt miękkie, bo rozpadną się w sałatce.
Jabłko i cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, podobnie jak ogórki kiszone. Seler naciowy myjemy o kroimy w cienkie plasterki. Fasolkę, kukurydzę i groszek odcedzamy.
Ugotowane warzywa, odcedzamy, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
Do większego naczynia wrzucamy przygotowane warzywa, musztardę, czarną sól i majonez. Całość dokładnie mieszamy
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i posypujemy ulubioną zieleninką.
Najlepiej smakuje schłodozna, po tym, jak poleży przez całą noc w lodówce 🙂
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3