Sałatka z zielonej soczewicy i świeżych ogórków

Soczewicę wprost uwielbiamy! Tym razem proponuję ją w prostej, ale jakże smakowitej sałatce w towarzystwie świeżego, pachnącego ogórka, młodych, chrupiących rzodkiewek okraszonych domowym majonezem. Kto się może temu oprzeć? 😉 Nikt, tak myślałam! Zatem nie czekajcie, tylko ją sobie przyrządzajcie i wcinajcie. Na śniadanie, lunch do szkoły/pracy albo na imprezie na wystawnej tacy 😀 .

Fanom soczewicy polecam również taką sałatkę z pomidorami suszonymi, pasztet z soczewicy i orzechów włoskich , klopsiki z zielonej soczewicy , pasztet z soczewicy zielonej.

Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
  • 1 świeży ogórek
  • 4 rzodkiewki
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
  • dowolna ilość zieleninki: szczypiorku lub koperku
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

Soczewicę gotujemy do miękkości i w razie potrzeby odcedzamy.

Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, ogórki kroimy w kostkę, rzodkiewki myjemy i kroimy w talarki.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w większym naczyniu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotowe!

Następnie, przekładamy albo do pojemników na lunch albo do innego czystego naczynia i przed podaniem schładzamy w lodówce.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
  • Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *