Gdy pierwszy raz podałam rodzinie ten cynamonowy ryż zapiekany z jabłkami poprosiłam Najstarszego syna o wystawienie oceny. Zapytałam ile punktów, w skali od 1 do 10, gdzie 1 oznacza mało smaczne, a 10 pyszne, przyznałby temu smakołykowi. Przy jedzeniu synek z zadowoleniem cmokał i mlaskał, a gdy skończył zapytał, czy może dać nieskończoność 😀 Czy potrzeba komuś większej zachęty? 🙂
Składniki (na naczynie o wymiarach 20 x 15 x 5 cm):
Ryż:
- 1 1/2 szklanki (360 ml) surowego ryżu
- 2 szklanki (480 ml) mleka roślinnego
- 1 szklanka (240 ml) mleka kokosowego z puszki
- 2 łyżki (30 ml) ksylitolu lub brązowego cukru
- 1 kora cynamonu
Jabłka:
- 3 duże jabłka (można użyć domowej konfitury z jabłek)
Dodatkowo:
- cynamon do posypania
- olej kokosowy do wysmarowania naczynia do pieczenia
Wykonanie:
Przepłukany wodą ryż zalewamy mlekiem roślinnym i kokosowym, dodajemy korę cynamonu, cukier i mieszamy. Zagotowujemy pilnując, żeby ryż nie przywarł do dna. Mieszamy, przykrywamy, zmniejszamy ogień na bardzo wolny i gotujemy aż ryż wchłonie mleko i będzie miękki. Ja nie odkrywam garnka w czasie gotowania.
W podobny, jak do tarty, sposób przygotowujemy jabłka. Dzielimy je w ćwiartki, wykrawamy gniazda ziaren i obieramy ze skórki. Kroimy na plasterki, przekładamy na suchą patelnię i stawiamy na wolnym ogniu. Smażymy pod przykryciem aż jabłka będą miękkie, ale nie będą się rozpadać.
Do wysmarowanego olejem żaroodpornego naczynia przekładamy połowę porcji ryżu, układamy jabłka, posypujemy cynamonem i wykładamy resztę ryżu i znowu posypujemy cynamonem.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 30-40 minut, w zależności jak bardzo chrupiący wierzch lubicie 🙂
Fanom jabłek polecam również tartę jabłkową, proste ciasto z jabłkami, ciasto Fale Dunaju, wypróbujecie także jabłecznik z galaretką.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3