Tarta z czekoladowym kremem z awokado (bez glutenu, bez pieczenia)

Próbowaliście już tarty z awokado? Smakując ją nigdy nie zgadlibyście, że jest tam ten zielony owoc, bo smakuje bardzo kremowo-czekoladowo 🙂 A któż nie lubi czekolady?! Ta bezglutenowa tarta nie wymaga pieczenia, a zrobiona jest z surowych darów Natury, czyli należy do kategorii “Raw Food”, tak zachwalanego i zdrowego, bo naturalnego. Koniecznie wypróbujcie! 🙂

Fanom awokado polecam guacamole, sałatkę z komosy ryżowej i awokado, koktajl z awokado, sałatkę z ciecierzycy i awokado.

Z tart na słodko polecam również tartę Snickers, dyniową, jabłkową. A na wytrawnie taką z brokułami i tofu.

Składniki (na tortownicę 16 cm średnicy):

Spód:

  • 1 szklanka orzechów (może być mieszanka różnych)
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 3 łyżeczki nasion chia
  • 4 łyżki syropu z agawy lub innego słodzidła

Nadzienie:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 6-8 łyżek syropu z agawy (do smaku)
  • 6 łyżek niesłodzonego kakao
  • 5 łyżek płynnego oleju kokosowego
Wykonanie:

Wszystkie składniki na spód miksujemy w blenderze aż masa zacznie się kleić. Wykładamy ją na tortownicę (u mnie 16 cm średnicy), dokładnie dociskamy i formujemy z niej naczynie.

Tak ma wyglądać spód przygotowany pod nadzienie – w kształcie naczynia 🙂

Awokado kroimy na ćwiartki, obieramy ze skóry, wrzucamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki nadzienia i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Słodycz dostosowujemy do własnych upodobań 🙂

Nadzienie wylewamy na przygotowany wcześniej spód i wyrównujemy powierzchnię.

Spód wypełniony nadzieniem wkładamy na kilka godzin do lodówki

Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Smacznego!

*Przepis pochodzi od PeacfulCuisine.

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
  • Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

2 komentarze do “Tarta z czekoladowym kremem z awokado (bez glutenu, bez pieczenia)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *