Francuskie rogaliki z czekoladą to idealna rozwiązanie, gdy czujemy ogromnego na lenia na przygotowanie słodkiej przekąski. Wystarczy świeże ciasto francuskie (gotowe ze sklepu jak najbardziej się nadaje 🙂 ) i tabliczka czekolady. Polecam!
Na słodko z gotowego ciasta francukiego polecam również ciastka francuskie z rabarbarem, choinki o smaku pizzy, ciastka z kremem i owocami, ciastka francuskie z jabłkami.
Na wytrawnie z ciasta francuskiego polecam paszteciki z pieczarkami, pierożki ze szpinakiem i tofu, gruzińskie chaczapuri, ślimaki pizzowe, beczki vel paszteciki vol-au-vent.
Składniki:
Ciasto:
- gotowe świeże ciasto francuskie (ja używam w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g)
Nadzienie:
- ulubiona gorzka czekolada
Wykonanie:
Gotowe ciasto francuskie ostrożnie rozwijamy z rulonu, rozkładamy na czystej powierzchni i lekko rozwałkowujemy.
Następnie kroimy wzdłuż długiego boku, potem poprzecznie na prostokąty, a każdy prostokąt na dwa trójkąty prostokątne. Brzmi zawile, ale zobaczcie na zdjęciu produkt końcowy 🙂
Nakładamy kawałek czekolady na krótszą przyprostokątną trójkąta i zwijamy rogalika.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut lub do momentu aż będą złociste na wierzchu 🙂
Gotowe rogaliki z czekoladą można posypać cukrem pudrem. Podajemy z ulubioną herbatką 🙂
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3