Tort z kremem dyniowym

Tort z kremem dyniowym to idealny tort na jesień, bo oprócz smakowicie przyprawionej dyni, ma w sobie konfitury z wiśni, które swym smakiem przypominają o niedawno minionym lecie. Pychotka 🙂 Zachęcam do wypróbowania!

Składniki (na małą foremkę tortownicy):

Biszkopt (potrzebujemy takie trzy):

  • 1/3 szklanki (80 ml) zwykłej mąki pszennej (może być też np. orkiszowa typ 550)
  • 1 łyżka (15 ml) brązowego cukru (lub ksylitolu albo erytrytolu)
  • 1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki (60 ml) mleka roślinnego (ja używam sojowego)
  • 1 łyżka (15 ml) oleju roślinnego (nie kokosowego!)
  • 1/2 łyżeczki  (2 ml) proszku do pieczenia

Krem wiśniowy:

  • 1/3 szklanki (80 ml) wody
  • 1 łyżka mąki (15 ml) ziemniaczanej
  • 1 szklanka (240 ml) ciasno upakowanych konfitur z wiśni według tego przepisu http://lamarida.pl/2019/07/30/domowy-sok-i-dzem-wisniowy/

Krem dyniowy:

  • 1 1/2 szklanki  (360 ml) puree z dyni
  • 4-5 łyżek stałej części wysokoprocentowego mleka kokosowego z puszki schłodzonego przez dobę w lodówce
  • 1 łyżeczka (5 ml) mielonego cynamonu
  • 1/2 startej gałki muszkatołowej
  • syrop z agawy (do smaku)

Krem czekoladowy na wierzch:

  • domowa nutella bez cukru z tego przepisu http://lamarida.pl/2017/06/01/domowa-nutella/

albo

  • aksamitna polewa czekoladowa z tego przepisu http://lamarida.pl/2017/10/31/aksamitna-polewa-czekoladowa/
  • Dodatkowo:
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 szklanki przegotowanej i przestudzonej wody
Wykonanie:
Biszkopt:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem roślinnym.

Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy cukier i mieszamy.

W niewielkiej misce mieszamy olej, ocet jabłkowy i mleko roślinne aż pojawią się grudki przypominające ścięte mleko (to prawidłowa konsystencja). Dolewamy to do mieszanki z mąką i delikatnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do tortownicy. Biszkopta pieczemy w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez około 20-22 minuty albo do momentu aż patyczek wetknięty w biszkopt będzie suchy. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do przestudzenia.

Potrzebujemy TRZY takie biszkopty do naszego torta.

Krem wiśniowy:

Gdy biszkopty się upieką przygotowujemy krem wiśniowy do przełożenia tortu.

Do garnku z grubym dnem wlewamy wodę i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i gotujemy do uzyskania konsystencji kisielu. Gdy kisiel jest gootwy, dodajemy domowe konfitury z tego przepisu http://lamarida.pl/2019/07/30/domowy-sok-i-dzem-wisniowy/ (ewentualnie można biszkopty przełożyć masą z mrożonych wiśni z tego przepisu http://lamarida.pl/2020/05/21/tort-orzechowy-z-kremem-wisniowym/).

Krem dyniowy:

Purre z dyni przeciskamy przez drobne sito, żeby pozbyć się grudek nierozdrobnionych przy miksowaniu upieczonej dyni w blenderze.

Następnie, przekładamy je do większej miski, dodajemy stałą mleko kokosowe, przyprawy i mieszamy dokładnie . Słodzimy do smaku syropem z agawy albo syropem klonowym (lub daktylowym albo ryżowym).

Przestudzone i posmarowane ponczem biszkopty przekładamy jedną warstwą kremu wiśniowego i drugą kremem dyniowym.

Krem na wierzch:

Odstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy krem na wierzch. Polecam domową nutellę bez cukru z tego przepisu (zwykle dodatkowo dodaję do blendera około 3 łyżki płynnego oleju kokosowego przed miksowaniem) http://lamarida.pl/2017/06/01/domowa-nutella/ albo aksamitną polewę czekoladową z tego przepisu http://lamarida.pl/2017/10/31/aksamitna-polewa-czekoladowa/.

Wyciągamy tort z lodówki i smarujemy wierzch i boki kremem czekoladowym. Dekorujemy ulubionymi owocami. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy schłodzony.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
  • Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Jedna myśl na temat “Tort z kremem dyniowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *