Kolesław to klasyczna sałatka z surowej kapusty i marchewki w pysznym kremowym sosie. W mojej wersji łączę jogurt roślinny z dojrzałym awokado i musztardą, która smakowicie wyostrza smak całej sałatki. Doskonała jako surówka do obiadu i dodatek do potraw z grilla. Polecam 🙂
Składniki:
Warzywa:
- 250 g białej, najlepiej młodej, kapusty (około 1/4 średniej główki)
- 150 g czerwonej kapusty (około 1/4 malutkiej główki)
- 1 duża marchewka lub dwie małe
- 2 plastry cebuli
- 1/4 jabłka
Sos:
- 1 szklanka jogurtu sojowego o smaku naturalnym
- 1 dojrzałe awokado
- 1-2 łyżeczki ulubionej musztardy
- świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
- sól i pieprz (do smaku)
- syrop z agawy lub cukier do smaku (opcjonalnie)
Wykonanie:
Cebulę, jabłko i marchewkę obieramy i myjemy. Cebulę i jabłko kroimy w kostkę, a marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki. Kapustę białą i czerwoną drobno szatkujemy.
Do blendera wrzucamy wypestkowane awokado bez skórki, jogurt, musztardę i sok z cytryny. Miksujemy aż uzyskamy gładką konsystencję.
Pokrojone warzywa zalewamy sosem i dokładnie mieszamy.
Solimy i pieprzymy do smaku. Można delikatnie dosłodzić cukrem lub syropem z agawy.
Podajemy kolesława jako surówkę do obiadu lub dodatek do potraw z grilla.
Polecam również surówkę z kapusty włoskiej, surówkę z brokuła, z czerwonej kapusty i cukinii, kimchi z białej kapusty.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3