Surówka z kapusty włoskiej

Czasami może się wydawać, że coś jest powszechnie znane, mało ciekawe albo oczywiste. A tymczasem, gdy podzieliłam się z kilkoma osobami tym przepisem okazało się, że takiej pysznej surówki jeszcze nie jedli 😀 Zatem podaję tutaj recepturę i mam nadzieję, że i Wam ta surówka z kapusty włoskiej posmakuje. Polecam 🙂

Surówka z kapusty włoskiej
Surówka z kapusty włoskiej

Składniki:
  • 1/2 główki kapusty włoskiej
  • 1 duża marchewka
  • 1 jabłko
  • 1/2 cebuli
  • ulubione świeże zioła (np. natka pietruszki, kolendra, koperek)
  • 1-2 łyżeczki suszonego oregano (koniecznie!)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek (lub wegańskiego majonezu albo majonezu ze słonecznika)
  • sok w połowy cytryny
  • sól i pieprz czarny mielony (do smaku)
Wykonanie:

Kapustę włoską drobno kroimy, umytą marchewkę trzemy na dużych oczkach tartki, umyte jabłko kroimy w drobną kostkę, podobnie jak cebulę.

Pokrojone warzywa wkładamy do większego naczynia i mieszamy. Dodajemy suszone oregano, sok z cytryny, oliwę lub domowy majonez i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. I surówka z kapusty włoskiej jest gotowa 🙂 Przechowujemy ją w lodówce i podajemy schłodzoną.

Fanom surówek polecam również taką z brokuła, albo z czerwonej kapusty z cukinią, albo kolesław albo kimchi z białej kapusty.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

2 komentarze do “Surówka z kapusty włoskiej”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *