Home Receptury na obiad Pieczone młode ziemniaki z kalafiorem

Pieczone młode ziemniaki z kalafiorem

4 komentarze

Pieczone młode ziemniaki z kalafiorem w mieszance przypraw to smakowita  propozycja na prostą letnią potrawę. Podana z kotletami roślinnymi i surówką niektórym może bardzo przypominać tradycyjny polski obiad 😉 Polecam!

pieczone młode ziemniaki

pieczone młode ziemniaki
Składniki:
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 kalafior (około 0.5 kg)
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek (my lubimy z pestek winogron)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • garść świeżego posiekanego tymianku (opcjonalnie, ale polecam!)
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny (do podania, według smaku)
Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Pokroić w równe części. Kalafiora opłukać i pokroić w kawałki odpowiadające w wielkości ziemniakom.

W dużej misce wymieszać warzywa z przyprawami. Przełożyć je na blaszkę wyłożoną silikonową matą lub papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 30 minut albo do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Warzywa podajemy skropione sokiem z cytryny z ulubioną surówką – nam bardzo smakuje z mizerią w koreańskim wydaniu. Całości świetnie dopełni proteinowy dodatek np. w postaci kotletu sojowego, kotlecików z fasoli lub klopsików z soczewicy.

Fanom pieczonych warzyw polecam takie jednogarnkowe danie , brokuły pieczone z czosnkiem, sałatkę z pieczonych batatów.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

4 komentarze

Iwona 6 czerwca, 2018 - 9:05 pm

Pysznosci!! 🙂 Wlasnie zjadlam ogromna porcje z dodatkiem zielonej salaty z ogorkiem i jogurtem!!! Tymianek i rozmaryn idealnie pasuja do kalafiora (dotychczas stosowalam tylko do ziemniakow)! Polecam i lubie 😉

Reply
Lamarida 6 czerwca, 2018 - 9:46 pm

Bardzo cieszę się, że smakowało ? Pozdrawiam serdecznie! ?

Reply
Asia 12 czerwca, 2018 - 4:44 pm

Właśnie przygotowuję danie ,pachnie i wygląda wyśmienicie.Podam z sałatką z młodej kapustki i marchewki.Pozdrawiam.

Reply
Lamarida 12 czerwca, 2018 - 8:27 pm

To super! Pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.