Home Receptury na obiad Zupa curry z ziemniaków i kalafiora

Zupa curry z ziemniaków i kalafiora

0 komentarze

Oto kolejna odsłona zupy curry: tym razem na bazie nieśmiertelnych ziemniaków i kalafiora z dodatkiem fasolki szparagowej, a wszystko przyrządzone w smakowicie doprawionym sosie z dodatkiem pomidorów. Polecam!

curry z ziemniaków i kalafiora
curry z ziemniaków i kalafiora
Składniki:
  • 700 g ziemniaków
  • 300 g świeżego surowego kalafiora
  • 1 duża garść fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej, opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • przyprawy:
    • 1 łyżeczka (5 ml) przyprawy curry
    • 1 łyżeczka (5 ml) mieszanki przypraw garam masala
    • 1 łyżeczka (5 ml) kuminu
    • 1/2 łyżeczki (2 ml) kurkumy
  • 1 puszka pomidorów krojonych (albo dwa bardzo dojrzałe średnie pomidory)
  • 1/2 szklanki (120 ml) mleka kokosowego z puszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia warzyw
Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niewielkie kawałki. Umytego kalafiora dzielimy na koszyczki o wielkości porównywalnej do kawałków ziemniaków. Cebulę, czosnek i imbir obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, a imbir trzemy na małych oczkach tarki.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i imbir smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy przyprawy i warzywa, mieszamy i smażymy przez kilka minut.

Następnie, zalewamy całość pomidorami z puszki i mlekiem kokosowym, mieszamy i gotujemy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem do według uznania.

Curry z ziemniaków i kalafiora podajemy solo lub z ryżem. Świetnie smakuje podane z sosem tatziki według tego przepisu i/lub mizerią po koreańsku . Można dodać płatki chilli dla zaostrzenia smaku 🙂

Polecam również curry z czerwonej soczewicy, zupa curry z dynią, curry z ziemniaków. Warto wypróbować sałatkę z kapusty pekińskiej w sosie curry,  pastę ze słonecznika z dodatkiem curry.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.