Home Receptury na obiad Pizza meksykańska na cienkim spodzie z tortilli

Pizza meksykańska na cienkim spodzie z tortilli

0 komentarze

Któż nie lubi pizzy? Ale wydaje się ona czasami zbyt pracochłonna do przygotowania. Mam wyjście – dla amatorów cienkiego ciasta będzie to idealne rozwiązanie , a może i inni też się do niego przekonają 🙂 Otóż, ciastem w tym przepisie jest tortilla! Tak, tak, ten cienki placek, który można użyć do wrapów. Z kolei bazą dla nadzienia jest fasola – tak jak można byłoby się spodziewać w meksykańskiej kuchni 😉 A całość jest niezwykle pyszna i szybka w przyrządzeniu pizza meksykańska. Polecam, nie tylko dla dzieci! 🙂

pizza meksykańska
pizza meksykańska

pizza meksykańska
Składniki:

Ciasto:

Nadzienie:

  • 1 puszka fasoli czerwonej, czarnej lub białej (razem z aquafabą!)
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • duży pomidor
  • kukurydza z puszki
  • świeża bazylia lub szpinak

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Cebulę, czosnek obieramy i odpowiednio kroimy w kostkę i drobno siekamy.

W blenderze miksujemy zawartość jednej puszki – fasolę razem z aquafabą. Jeśli nie macie blendera można użyć widelca 🙂

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy przyprawy i zmiksowaną fasolę i smażymy przez kilka minut aż uzyskamy konsystencję  gęstego sosu.

Domową (np. według tego przepisu) lub “kupną” ze sklepu 😉 smarujemy tortillę przygotowanym sosem i układamy plasterki pomidora.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 10-12 minut aż brzegi tortilli zaczną brązowieć.

I pizza meksykańska jest gotowa 🙂 Podajemy ze świeżym szpinakiem lub bazylią i kukurydzą.

Polecam również pizzę na owsianym spodzie.

Polecam również pizzę na owsianym spodzie, pizzę z patelni.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.