Dyniowe kluski gnocchi (bez oleju, bez cukru, bez glutenu)

Dyniowe gnocchi, czyli włoskie kluski, to obowiązkowe danie w moim domu w sezonie dyniowym 🙂 Wykonane z mąki ryżowej i dyni jest niezwykle mięciutkie i smaczne. A podane z  warzywami w pomidorowym sosie jest bardzo sycącym daniem. Polecam! 🙂 

gnocchi

gnocchi

I dobra wiadomość: kluski świetnie się mrożą! Wystarczy po ich zrobieniu przełożyć je na talerz lub blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i umieścić w zamrażalniku aż troszkę „skostnieją”. Następnie, przełożyć je do pojemnika lub woreczka i zamrozić na dobre. A gdy w późniejszym czasie przyjdzie Wam na nie ochota wrzucić do wrzątku i ugotować. Proste, prawda! ?

Składniki:

Gnocchi:

  • zamiennik jajka:
    • 1 łyżka (15 ml) mielonego siemienia lnianego
    • 3 łyżki (45 ml) wody
  • 1 szklanka (240 ml) puree z dyni
  • 1 1/2 szklanki (360 ml) mąki ryżowej

Sos:

  • 1/4 szklanki (60 ml) wody (lub więcej)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 pieczarek
  • 1 duży pomidor
  • 2 łyżki (30 ml) płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) papryki chilli w proszku
  • 2 łyżeczki (10 ml) papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka (5 ml) czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki (10 ml) ziół toskańskich (można zamienić inną mieszanką suszonych ziół np. prowansalskich)
  • 1/2 szklanki (120 ml) mleka roślinnego
  • 1 łyżka (15 ml) tapioki (lub innej mąki w wersji glutenowej)
Wykonanie:

Dyniowe puree robimy krojąc dynię w duże kawałki, układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 180 stopni C. Następnie po ostudzeniu łyżką wybieramy miąższ i miksujemy na gładką masę.

Przygotowujemy zamiennik jajka i odstawiamy na kilka minut.  W międzyczasie kroimy cebulę, obrany czosnek drobno siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Pomidora parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki.

Do zamiennika jajka dodajemy puree z dyni i dokładnie mieszamy. następnie wsypujemy po trochę mąki przesianej przez sito i mieszamy ciasto łyżką (będzie bardzo klejące). Ciasto będzie miało śliczny kolor dyniowy i będzie mięciutkie 😉

Na czystym blacie lub silikonowej macie podsypujemy mąkę, wykładamy część ciasta i rękami “rozwałkowujemy” na długi cylinder. Kroimy go w wybranej wielkości kluseczki. Cały czas pamiętamy o podsypaniu ciasta mąką, żeby się nie kleiło do rąk i podłoża.

Do garnka wlewam wodę, wrzucam cebulę i czosnek i gotuję przez około jedną minutę mieszając. Dorzucam pieczarki, pomidora, przyprawy i płatki drożdżowe i mieszam. Gotuję przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.

W szklance mieszam mąkę z mlekiem i zalewam tym warzywa, skręcam ogień  i pozwalam im się gotować aż sos zgętnieje.

W tym czasie do gotującej się wody wrzucamy gnocchi i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię (około 2 minuty). Ja to robię w kilku partiach, żeby zapobiec sklejaniu sie ich w czasie gotowania.

Wyławiam ugotowane kluski i od razu wrzucam do gotujących się warzyw i mieszam delikatnie, żeby sos je dokładnie pokrył. I pyszne i sycące danie mamy gotowe 🙂

Gnocchi podajemy z buraczkami, ogórkiem konserwowym albo z ulubioną surówką np. mizerią.

Praktyczna rada:

Ostre dodatki jak papryczka chilli nie dodaję do sosu w garnku, a do porcji na talerzu, żeby dzieci były w stanie zjeść to zdrowe dyniowe gnocchi.

Czasami mieloną papryczkę chilli zastępuję płatkami chilli.

Wielbicielom klusek polecam również koreańskie kluski ryżowe, które można jeść na ostro  albo na słodko. Pyszne są również japońskie kopytka mochi z ziemniaków.

Fanom dyni na obiad polecam również zupę dyniową z soczewicą, kluski gnocchi z dynią, zupę curry z dynią.

Na deser polecam drożdżowe bułeczki z dynią, koktajl pomarańczowo-dyniowy, tartę dyniową pumpkim pie, owsiane ciastka z dynią, jabłkowo-dyniowe muffinki.

Do kanapek polecam humus z dynią.

Smacznego!

*Przepis pochodzi stąd .

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

Jeden komentarz do “Dyniowe kluski gnocchi (bez oleju, bez cukru, bez glutenu)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *