Home Przekąska Kiszone buraki czerwone

Kiszone buraki czerwone

1 komentarz

Buraki czerwone uwielbiamy pod każdą postacią i tym razem przedstawiam recepturę na ich kiszoną wersję. Wystarczy buraki ugotować, obrać, zalać odpowiednią miksturą i poczekać aż natura zrobi swoje 🙂 A potem pozostaje cieszyć się zarówno zdrowym sokiem buraczanym, jak i samymi burakami świetnie pasującymi do obiadu czy na imprezową zakąskę. Polecam dla zdrowia i pysznego smaku! 🙂

kiszone buraki czerwone
kiszone buraki czerwone
kiszone buraki czerwone
Składniki:
  • 1 kg buraczków czerwonych
  • 1/4 jabłka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 szklanki wody przegotowanej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ulubione świeże zioła po kilka gałązek: pietruszka, koperek, kolendra (według uznania)
Wykonanie:

Buraki myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po przestudzeniu obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i kroimy na niezbyt grube plasterki.

Do wyparzonego wrzątkiem słoja lub innego naczynia wkładamy pokrojone ugotowane buraki, jabłko pokrojone w grube plastry, czosnek i przyprawy oraz świeże zioła.

W większym garnku mieszamy wodę, sól, cukier i mieszamy aż się rozpuszczą. Następnie, zalewamy buraki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 7-10 dni (w zależności od temperatury otoczenia) aż buraki będą smakowicie ukiszone. Podajemy jako przystawkę do obiadu lub imprezową zakąskę 🙂

Polecam również zupę z kiszonych buraków, warzywa kiszone po ormiańsku, koreańskie kimchi.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

1 komentarz

Zupa krem z buraków i batatów - przepis - lamarida.pl 4 stycznia, 2019 - 6:43 am

[…] pomysły na wykorzystanie buraków czerwonych to kiszonka, sałatka do obiadu, pasta do kanapek, sałatka z pieczonych buraków i […]

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.