Kanapki Mikołaje – przekąska na zimno

Co najłatwiej i najszybciej zrobić na zimną płytę? -Kanapki. A czy muszą one być nudne? – Wcale nie! Gdy zrobicie je przykładowo w formie główek skrzatów lub Mikołajów (w zależności od pory roku 😉 ), to na pewno będą ciekawym i fajnie wyglądającym urozmaiceniem zestawu przekąsek. Polecam 🙂

Fanom kanapek polecam roladki z tortilli, szwedzki tort kanapkowy. W świątecznym klimacie polecam choinki o smaku pizzy z ciasta francuskiego.

Składniki:
  • bagietka
  • wegański ser żółty w plasterkach
  • majonez wegański
  • świeża papryka czerwona
  • sałata zielona
  • pieprz czarny ziarna
  • kawałeczek marchewki
Wykonanie:

Bagietkę kroimy na kromki, z sera wycinamy małą szklaneczką lub foremką kółka, a z papryki wycinamy kapelusze – tak jak pokazano na zdjęciu.

Przystępujemy do konstruowania skrzatów. Kromkę smarujemy cienko majonezem, układamy listek sałaty zielonej (albo i nie – jak kto woli), na nim kładziemy kółko wycięte w serze i  zakładamy czapkę z papryki 🙂

Rękaw cukierniczy (albo papier do pieczenia zwinięty w rożek) napełniamy majonezem i robimy brodę naszemu skrzatowi/Mikołajowi. Oczy robimy z ziarenek pieiprzu, a nosek z maleńskiego kawałka marchewki. I gotowe 🙂

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
  • Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *