Home Przetwory na zimę Dżem brzoskwiniowy z cynamonową nutką

Dżem brzoskwiniowy z cynamonową nutką

2 komentarze

Dżem brzoskwiniowy z nutką cynamonu to idealny dodatek do naleśników, kanapek czy ciasta. A zimą będzie nam przypominał o słonecznych dniach i pachniał latem 🙂 Polecam!

dżem brzoskwiniowy

dżem brzoskwiniowy

dżem brzoskwiniowy
Składniki:
  • 3 kg brzoskwiń (około 2 kg po obraniu ze skórki i usunięciu pestek)
  • 1/4 szklanki ksylitolu (lub więcej do smaku)
  • 1/2 – 1 laska cynamonu (w zależności jak mocną nutkę cynamonu preferujecie 🙂 )
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Wykonanie:

Brzoskwinie myjemy i obieramy ze skórki (tak, tak, ja myję brzoskwinie przed obieraniem 🙂 ). Usuwamy pestki i kroimy w ćwiartki, odważamy 2 kg i wrzucamy do garnka z grubym dnem, stawiamy na średnim ogniu, dodajemy cukier, sok z cytryny i cynamon, mieszamy i pozwalamy owocom rozpaść się i puścić sok. Potem skręcamy ogień na wolny i gotujemy aż sok odparuje, a całość zgęstnieje. Pamiętamy, żeby od czasu do czasu zamieszać dżem, aby nie przywarł do dna. W czasie całego procesu delektujemy się wspaniałym zapachem brzoskwiń i cynamonu rozchodzącym się po domu 🙂

Gotowy dżem przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Dodatkowo, można zawekować słoiki w ten sposób: zagotowujemy wodę w większym garnku, wkładamy słoiki dnem na dół, i gotujemy przez około 8 minut. Po upływie tego czasu, wyciągamy słoiki z garnka, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostudzenia. Potem możemy przenieść słoiki dżemu do spiżarni lub piwnicy.

Ten dżem brzoswiniowy świetnie nadaje się do cynamonowej babki. Polecam również domowy dżem wiśniowy, a także dżem truskawkowy bez gotownia oraz powidła śliwkowe

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

2 komentarze

Kasia 18 sierpnia, 2018 - 8:51 pm

Taki domowy dżem, to czysta magia!
Zapowiada się fantastycznie…
x x x

Reply
Lamarida 18 sierpnia, 2018 - 9:34 pm

🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.