Home Przekąska Francuskie pierogi ze szpinakiem i wędzonym tofu

Francuskie pierogi ze szpinakiem i wędzonym tofu

2 komentarze

Z gotowego świeżego ciasta francuskiego można wiele pyszności wyczarować… Tym razem proponuję Wam smakowite pierogi ze szpinakiem i wędzonym tofu. Świetna wytrawna przekąska na imprezę czy pomysł na lunch do pracy. Polecam 🙂

pierogi ze szpinakiem
pierogi ze szpinakiem
Składniki:
  • Ciasto:
  • gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g)

Nadzienie:

  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1 niewielka cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 180-200 g wędzonego tofu (koniecznie wędzonego!)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Umyty i osuszony szpinak kroimy w niewielkie kawałki. Tofu odsączamy i trzemy na małych oczkach tarki.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy aż cebulka zmięknie. Dodajemy szpinak i sos sojowy, smażymy przez kilka minut cały czas mieszając. Następnie, wsypujemy starte tofu i doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Całość mieszamy i smażymy przez minutę.

Gotowe ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania, rozwijamy na blacie wyłożonym silikonową matą i i lekko rozwałkowujemy.

Kroimy w dowolnie przez siebie wybrane kształty, nakładamy farsz i zaklejamy. Ja zwykle wybieram kwadraciki, z których formuję pierożki 😉

Układamy je na blaszce wyłożonej silikonową matą lub papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut lub do momentu aż pierogi ze szpinakiem będą złociście brązowe. Nam smakują najlepiej podane na ciepło 🙂

Praktyczna uwaga:

Tak przygotowany farsz ze szpinaku i wędzonego tofu świetnie nadaje się również jako nadzienie do naleśników czy pierogów.

Inną wytrawną propozycją przekąski z gotowego ciasta francuskiego to paszteciki z pieczarkami. Natomiast w wersji na słodko polecam ciasteczka z kremem i oowcami, z jabłkami, rabarbarem albo rogaliki z czekoladą.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

2 komentarze

VegeŁuki 13 listopada, 2018 - 10:53 am

Aż zachciało mi się pierogów. 😛

Reply
Lamarida 13 listopada, 2018 - 11:06 am

🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.