Wersji na ciasto Snickers z orzeszkami ziemnymi jest multum. A takie w formie tarty jest najprostsze i najpyszniejsze, a w dodatku nie wymaga ani pieczenia ani gotowania! Taka tarta Snickers to pyszne połączenie kakaowego spodu z płatków owsianych i orzechów oraz aksamitnego kremu fistaszkowego. Gorąco polecam! 🙂
Składniki (tortownica o wymiarach 21 cm):
Spód:
- 70 g daktyli bez pestek (około 10 sztuk)
- 1/2 szklanki (120 ml) płatków owsianych górskich (bezglutenowych lub zwykłych -według potrzeb)
- 1/2 szklanki (120 ml) orzechów ziemnych (ja używam prażone i niesolone)
- 2 łyżki (30 ml) niesłodzonego kakao lub karobu
- 1-2 łyżki wody pozostałej z namoczenia daktyli
Nadzienie:
- stała część z 2 puszek (każda o pojemności 400 ml) mleka kokosowego schłodzonego w lodówce przez co najmniej dobę
- 1 szklanka (240 ml) gładkiego masła orzechowego 100%
- 4 łyżki (60 ml) płynnego oleju kokosowego
- 3 łyżki (45 ml) syropu z agawy (lub do smaku)
Do dekoracji:
- orzeszki ziemne (ja używam prażone i niesolone)
- starta gorzka czekolada
- listki mięty 🙂
Wykonanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem tak, żeby były całe zanurzone i odstawiamy je na około 15 minut. W międzyczasie miksujemy płatki owsiane i orzechy na mąkę.
Powstałą mąkę przesypujemy do miski, a w blenderze miksujemy odcedzone daktyle aż będą dobrze rozdrobnione. Następnie dodajemy przygotowaną wcześniej mąkę z płatków i orzechów oraz kakao i miksujemy aż zlepią się w kulę. Można dolać po 1-2 łyżki wody w czasie miksowania, żeby całość bardziej się kleiła.
Następnie, rozprowadzamy kulę na dnie tortownicy zapiętym do góry dnem (żeby było łatwiej wyciągać kawałki tortu z tortownicy). Ugniatamy równomiernie mocno dociskając – ja używam kubeczka Mendela pożyczonego od Córci 😉
Wstawiamy tortownicę do lodówki i zabieramy się za przygotowanie masy.
Do blendera wkładamy stałą część z mleka kokosowego (płynną częśc zachowujemy do późniejszego wykorzystania np. w koktajlu). Dodajemy masło orzechowe, olej kokosowy i syrop z agawy. Całość miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę.
Wykładamy ją na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy wierzch i chłodzimy do lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
Przed podaniem tarty Snickers możemy posypać orzechami ziemnymi i startą czekoladą oraz udekorować listkami mięty.
Dla amatorów orzeszków ziemnych polecam również batony Snickers oraz ciasto a’la Snickers – jaglane bez pieczenia. Fanom tart polecam tartę jabłkową, tartę z awokado, tartę wytrawną z tofu.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Dzień dobry,
Ciasto wygląda bardzo smakowicie 🙂 Czy mogę prosić o informację, na jakiej wielkości tortownicę jest ten przepis?
Bardzo dziękuję i pozdrawiam,
Anna
Witam 🙂 Tortownica 21 cm. Uzupełniłam w przepisie 🙂 Dziękuję i pozdrawiam!
Witam,
Czy orzeszki powinny być prażone?
Ja używam prażone i niesolone.
Muszę to napisać.. na grupie „a co te wegany jedzą” odhaczam każdy Pani przepis do zrobienia.. 😉 mam już baaardzo długą listę a coraz to nowe ciekawe pysznosci Pani czaruje😍 na drugie urodziny mojej córeczki robiłam torcik w kolorach jesieni, prze-pysz-ny! To nasze smaki;) Bardzo dziękuję, że się Pani dzieli takimi zdrowymi i wspaniałymi przepisami❤
Bardzo dziękuję za te miłe słowa ❤️ Cieszę się, że moje przepisy Pani smakują 😍 Pozdrawiam serdecznie 😘