Prażona ciecierzyca to idealna słodko-słona przekąska albo dodatek do kremowej zupy czy sałatki. A smakuje dosłownie wszystkim! Pamiętam jak jeden z naszych gości, który jest bardzo sceptycznie nastawiony do naszego roślinnego gotowania był zachwycony tą przekąską. Bardzo się zdziwił, że to prażona ciecierzyca – myślał, że to przyprawione i karmelizowane orzechy 😀 Koniecznie wypróbujcie!
Fanom ciecierzycy polecam różnego rodzaje humusu, burgery, marokańską zupę.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (ewentualnie z puszki)
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 2 łyżeczki syropu z agawy (lub syropy klonowego)
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ugotowaną ciecierzycą, sos sojowy, przyprawy i dokładnie mieszamy. Smażymy na średnim ogniu przez około 1 minutę, dodajemy syrop z agawy i mieszamy. Smażymy do momentu aż ciecierzyca będzie złocista, co jakiś czas mieszając.
Podajemy solo jako przekąskę do szkoły, pracy czy na domowe przyjęcie. Świetnie pasuje również do zup kremów, np. z dyni, kalafiorowej, makaronu z cukinii albo sałatki.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3