Pierogi wegańskie

Pierogi lubicie? Ja ostatnio popełniłam je z truskawkami w wegańskiej wersji i rodzina była tak nimi zachwycona, że chce ich więcej i częściej 🙂 Polecam!

Składniki (na około 30 pierogów):

Ciasto:

  • 2 szklanki (480 ml) zwykłej mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) drobnej soli himalajskiej
  • 4 łyżki (60 ml) oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2/3 szklanki (160 ml) gorącej wody

Dodatkowo:

Wykonanie:

Zagotowujemy wodę, wyłączamy ogień i odstawiamy na kilka minut.

W międzyczasie do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy. Dolewamy olej i gorącą wodę zagotowaną przed chwilą. Całość mieszamy najpierw łyżką, a potem dłońmi uzyskując elastyczne, gładkie i ciepłe ciasto 🙂

Na blacie lub silikonowej macie podsypanej mąką rozwałkowujemy kawałek ciasta (my lubimy cienkie, kilkumilimetrowe ciasto) i wykrawamy filiżanką kółka. Nakładamy farsz lub ulubione owoce, składamy na pół i sklejamy brzegi. Gotowe pierogi układamy na stolnicy lub macie silikonowej podsypanej mąką i przykrywamy ściereczką.

Zagotowujemy dwa litry wody (możemy lekko ją posolić), wrzucamy przygotowane pierogi (najlepiej nie więcej niż 10 sztuk, żeby się nie skleiły).

Smacznego!

*Przepis zainspirowany tym.

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
  • Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *