Dziś zapraszam na tort jogurtowy z truskawkami na owsiano-słonecznikowym spodzie. To lekki i orzeźwiający letni deser, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasu. A co najważniejsze, nie wymaga w ogóle pieczenia (idealny na upalne dni). Dodatkowo, można powiedzieć, że to FIT deser, bo nie ma w nim oleju, a słodzony jest bananem i syropem z agawy. Nie ma w nim też ani glutenu ani laktozy – zatem w sam raz dla alergików 🙂 Aktualnie zajadamy się wersją z truskawkami, ale gdy te się skończą, zamienimy je na maliny 🙂 Polecam!
Fanom ciast bez pieczenia polecam czekoladowy tort Oreo, tartę Snickers , jagielnik z brzoskwiniami. Z tortów bezglutenowych polecam też taki czekoladowy z komosy ryżowej. Fanom tortów polecam tort orzechowy z kremem wiśniowym, tort marchewkowy z kremem z batatów, tort z czekoladowym kremem z suszonych śliwek, tort makowy, tort czekoladowy z kremem truskawkowym.
Składniki (tortownica o średnicy 21 cm):
Spód:
- 1 szklanka (240 ml) bezglutenowych płatków owsianych
- 1/2 szklanki (120 ml) ziaren słonecznika
- 3 łyżki (45 ml) kakao
- 1 średni dojrzały banan
Nadzienie:
- około* 400 ml jogurtu roślinnego o smaku naturalnym (u mnie to zawsze sojowy)
- 2 łyżki (30 ml) syropu z agawy (lub do smaku)
- 1/2 szklanki (120 ml) zimnej wody
- 1 łyżeczka (5 ml) agaru w proszku
- 300 g świeżych truskawek
* “około 400 ml” oznacza, że czasami jak nie mam takiego, to używam 3*125 ml (czyli 375 ml) 😀
Wykonanie:
Do blendera wsypujemy płatki owsiane i nasiona słonecznika i miksujemy aż składniki będą dobrze rozdrobnione – konsystencja średnio drobnej mąki. Dodajemy kakao i miksujemy przez minutę. Wrzucamy banana pokrojonego w plasterki i miksujemy aż składniki się połączą i utworzą kulę. Ciasto przekładamy do tortownicy (najlepiej zapiętej dnem do góry) i ugniatamy równomiernie na całej powierzchni dociskając kubeczkiem lub łyżką. I spód pod tort jogurtowy mamy gotowy!
Umyte truskawki kroimy na niewielkie kawałki (np. ćwiartki) i układamy na przygotowanym wcześniej spodzie.
Do blendera przekładamy jogurt naturalny, słodzimy do smaku i miksujemy przez minutę. Zostawiamy go w blenderze, a przygotowujemy zagęszczacz.
W niewielkim garnku z grubym dnem mieszamy agar z zimną wodą aż się rozpuści. Stawiamy na niewielkim ogniu i, cały czas mieszając, gotujemy przez kilka minut aż zacznie przypominać konsystencję kisielu. Zestawiamy z ognia do lekkiego przestudzenia i co chwilę mieszamy. U mnie metodą na sprawdzenie, czy już wystarczająco przestygł jest włożenie palca 😉 Jeśli nie parzy to znaczy, że jest w sam raz 😀
Przestudzony agar wlewamy do jogurtu i miksujemy przez minutę, po czym wylewamy na spód wyłożony truskawkami.
Wstawiamy do lodówki. Po około 2 godzinach jogurt jest zastygnięty i tort mamy gotowy. Wierzch można udekorować świeżymi truskawkami. Tort jogurtowy podajemy dobrze schłodzony, najlepiej prosto z lodówki.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Pycha 🙂 najpyszniejszy lekki tort , latwy w zrobieniu nawet dla mnie , nogi cukiernictwa ;P
Cieszę się, że się podoba 🙂 Jak Pani zrobi, to proszę się tutaj pochwalić 😉 Pozdrawiam!
No zrobiony 🙂 i zjedzony , wspanialy , lekki tort
Super 🙂 Bardzo mi miło, że smakowało. Pozdrawiam!
Czy mysli Pani ze można dać trochę takiego tortu sprobowac roczniakowi?😉myśle o zrobieniu go jako opcji dla dzieci na urodziny synka
Myślę, że spokojnie można podać roczniakowi 🙂 Proszę dać znać, jak tort smakował 🙂 Wspaniałej zabawy urodzinowej! Pozdrawiam 🙂