Tort jogurtowy z truskawkami (bez pieczenia, bez glutenu)

Dziś zapraszam na tort jogurtowy z truskawkami na owsiano-słonecznikowym spodzie. To lekki i orzeźwiający letni deser, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasu. A co najważniejsze, nie wymaga w ogóle pieczenia (idealny na upalne dni). Dodatkowo, można powiedzieć, że to FIT deser, bo nie ma w nim oleju, a słodzony jest bananem i syropem z agawy. Nie ma w nim też ani glutenu ani laktozy – zatem w sam raz dla alergików 🙂 Aktualnie zajadamy się wersją z truskawkami, ale gdy te się skończą, zamienimy je na maliny 🙂 Polecam!

tort jogurtowy

tort jogurtowy

tort jogurtowy

Fanom ciast bez pieczenia polecam czekoladowy tort Oreotartę Snickers , jagielnik z brzoskwiniami. Z tortów bezglutenowych polecam też taki czekoladowy z komosy ryżowej. Fanom tortów polecam tort orzechowy z kremem wiśniowym, tort marchewkowy z kremem z batatów, tort z czekoladowym kremem z suszonych śliwek, tort makowy, tort czekoladowy z kremem truskawkowym.

Składniki (tortownica o średnicy 21 cm):

Spód:

  • 1 szklanka (240 ml) bezglutenowych płatków owsianych
  • 1/2 szklanki (120 ml) ziaren słonecznika
  • 3 łyżki (45 ml) kakao
  • 1 średni dojrzały banan

Nadzienie:

  • około* 400 ml jogurtu roślinnego o smaku naturalnym (u mnie to zawsze sojowy)
  • 2 łyżki (30 ml) syropu z agawy (lub do smaku)
  • 1/2 szklanki (120 ml) zimnej wody
  • 1 łyżeczka (5 ml) agaru w proszku
  • 300 g świeżych truskawek

* “około 400 ml” oznacza, że czasami jak nie mam takiego, to używam 3*125 ml (czyli 375 ml) 😀

Wykonanie: 

Do blendera wsypujemy płatki owsiane i nasiona słonecznika i miksujemy aż składniki będą dobrze rozdrobnione – konsystencja średnio drobnej mąki. Dodajemy kakao i miksujemy przez minutę. Wrzucamy banana pokrojonego w plasterki i miksujemy aż składniki się połączą i utworzą kulę. Ciasto przekładamy do tortownicy (najlepiej zapiętej dnem do góry) i ugniatamy równomiernie na całej powierzchni dociskając kubeczkiem lub łyżką. I spód pod tort jogurtowy mamy gotowy!

Umyte truskawki kroimy na niewielkie kawałki (np. ćwiartki) i układamy na przygotowanym wcześniej spodzie.

Do blendera przekładamy jogurt naturalny, słodzimy do smaku i miksujemy przez minutę. Zostawiamy go w blenderze, a przygotowujemy zagęszczacz.

W niewielkim garnku z grubym dnem mieszamy agar z zimną wodą aż się rozpuści. Stawiamy na niewielkim ogniu i, cały czas mieszając, gotujemy przez kilka minut aż zacznie przypominać konsystencję kisielu. Zestawiamy z ognia do lekkiego przestudzenia i co chwilę mieszamy. U mnie metodą na sprawdzenie, czy już wystarczająco przestygł jest włożenie palca 😉 Jeśli nie parzy to znaczy, że jest w sam raz 😀

Przestudzony agar wlewamy do jogurtu i miksujemy przez minutę, po czym wylewamy na spód wyłożony truskawkami.

Wstawiamy do lodówki. Po około 2 godzinach jogurt jest zastygnięty i tort mamy gotowy. Wierzch można udekorować świeżymi truskawkami.  Tort jogurtowy podajemy dobrze schłodzony, najlepiej prosto z lodówki.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

6 komentarzy do “Tort jogurtowy z truskawkami (bez pieczenia, bez glutenu)”

  1. Czy mysli Pani ze można dać trochę takiego tortu sprobowac roczniakowi?😉myśle o zrobieniu go jako opcji dla dzieci na urodziny synka

    1. Myślę, że spokojnie można podać roczniakowi 🙂 Proszę dać znać, jak tort smakował 🙂 Wspaniałej zabawy urodzinowej! Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *