Home Jesienne przepisy Sos paprykowy, nie tylko do spaghetti

Sos paprykowy, nie tylko do spaghetti

0 komentarze

Plony lata można zamykać w słoiku pod różną postacią. Jedną z nich jest domowy sos paprykowy, który może przydać nam się przy wielu kulinarnych okazjach. Ja używam go nie tylko do spaghetti, ale również do kotletów, burgerów, nuggetsów, klopsików i nawet kanapek. Gorąco polecam!

sos paprykowy

Przepis na ten sos paprykowy jest bardzo prosty i celowo nie ma w nim przypraw. Nam taki sos sam w sobie bardzo smakuje, ale w zależności do czego go używamy możemy modyfikować jego smak dodając później ulubione świeże czy suszone zioła. 

sos paprykowy

sos paprykowy
Składniki:
  • 8 sztuk papryki czerwonej
  • 4 duże cebule
  • 1 główka czosnku
  • 2 szczypty soli himalajskiej (nie więcej)
  • olej do nasmarowania naczynia żaroodpornego
Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C.

Żaroodporne naczynia (ja potrzebuję dwóch) smarujemy olejem lub oliwą.

Papryki dokładnie myjemy, usuwamy gniazda, kroimy na większe kawałki np. ćwiartki i układamy w naczyniu. Obrane cebule i czosnek układamy pomiędzy papryką.

Naczynia przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 35 minut. Po czym usuwamy przykrywki i pieczemy jeszcze przez około 15 minut (papryka powinna być lekko spalona – dodaje to smaczku 🙂 ).

Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy naczynia do przestudzenia. Zawartość naczyń wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę (ja to robię w dwóch porcjach).

Zawartość blendera wylewamy do garnka z grubym dnem, zagotowujemy i nasz sos paprykowy przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy na gorąco i słoiki odwracamy do góry dnem. Gdy wystygną przechowujemy w lodówce. Jeżeli chcemy zrobić przetwory na zimę, warto słoiki zapasteryzować (np. włożyć je do garnka napełnionego wodą do 2/3 wysokości słoików i gotować je przez około 15 minut).

Jak wspomniałam, sos ten świetnie nadaje się do burgerów z ciecierzycy, kotletów sojowych, kotlecików z fasoli, nuggetsów z tofu, klopsików z soczewicy , smażonego tofu czy tempehu. Koniecznie wypróbujcie też ten meksykański sos pomidorowy, tzw. salsę.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.