Sałatka porowa z ananasem i żółtym serem to ciekawe i niebanalne w smaku połączenie. Podana z pieczywem jest bardzo sycąca – w sam raz na pożywny lunch. Fajnie prezentuje się również na imprezowym stole. Polecam 🙂
Fanom pora polecam również sałatkę z pora i ciecierzycy.
Warto również wypróbować sałatke jarzynową z serem żółtym w wersji „Bezludna Wyspa” albo w wersji „Grzybowa Polana”.
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasolki kidney
- 1 puszka ananasa w kawałkach
- 1 por
- 15 dag żółtego sera (ja używam wegańskiego typu gouda lub cheddar)
- 3 łyżki majonezu domowego wegańskiego
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku (opcjonalnie)
Wykonanie:
Fasolę i pokrojonego w kostkę ananasa przepłukujemy wodą i odcedzamy, ser żółty kroimy w niewielką kostkę i opruszamy mieloną papryką, a umytego pora kroimy na pół i drobno siekamy.
Wszystkie składniki wkładamy do większego naczynia, dodajemy majonez i dokładnie razem mieszamy. Można doprawić solą i pieprzem do smaku. I sałatka porowa z ananasem gotowa 🙂
Następnie albo przekładamy sałatkę do pojemników na lunch albo do salaterki i dekorujemy na przyjście gości 🙂 W obu przypadkach przed podaniem zalecam schłodzenie sałatki w lodówce przez około na godzinę.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3