Home Receptury na obiad Kotlety ryżowo-marchewkowe

Kotlety ryżowo-marchewkowe

4 komentarze

Kotlety ryżowo-marchewkowe to świetny pomysł na bezmięsny obiad. Właściwie potrzeba tylko kilka składników i podstawowych przypraw, żeby zrobić smaczne w pełni roślinne kotleciki, które pasują zarówno na imprezę jak i do obiadu. Polecam!

Kotlety ryżowo-marchewkowe
Składniki (na 8 sztuk):
  • 3 szklanki (720 ml) ugotowanego białego ryżu
  • 4 duże ugotowane marchewki (około 500 g)
  • 2 łyżki (30 ml) mielonego siemienia lnianego
  • 1/4 łyżeczki (1 ml) kurkumy w proszku
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) kuminu
  • 4 łyżki (60 ml) bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny do smażenia
Wykonanie:

Nieobrane marchewki gotujemy w całości albo w połówkach (w zależności od wielkości) aż będą lekko twarde i odstawiamy, aby ostygły. Przestudzone marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach.

Do większej miski wkładamy odmierzoną ilość ugotowanego ryżu i starte marchewki. Mieszamy i dodajemy siemię lniane, kurkumę, kumin i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Masa na kotlety ryżowo-marchewkowe

Z masy, lekko wilgotnymi rękami formujemy 8 kotlecików. Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron aż do uzyskania złotego koloru.

Kotlety ryżowo-marchewkowe

Kotlety marchewkowo-ryżowe podajemy w wersji imprezowej 😉 z sosem czosnkowym, pikantnym koreańskim sosem – przepis tutaj albo z meksykańskim sosem pomidorowym salsa. Można również serwować je na obiad np. z sosem pieczarkowym, ziemniakami i surówką.

Polecam również domowe kotlety sojowe, kotleciki z fasoli, burgery z ciecierzycy.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

4 komentarze

Aga 3 lipca, 2021 - 3:51 pm

Cześć kochana
Kotleciki przepyszne.
Będąc u rodziców na wsi zaserwowałam rodzicom do obiadku. Dziękuję za przepis.
Polecam mniam, mniam.

Reply
Lamarida 12 lipca, 2021 - 4:31 pm

Cześć, bardzo się cieszę, że kotleciki smakowały! Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
AniaM 12 grudnia, 2022 - 1:32 pm

Te 3 szklanki ugotowanego ryżu to ile dag przed ugotowaniem?

Reply
Lamarida 14 grudnia, 2022 - 1:28 pm

Dokładnie nie wiem, bo zawsze używam miarki szklanki 😉 , ale myślę że około 250g surowego ryżu. Jak sprawdzę przy najbliższej okazji, to dopiszę w przepisie.. Pozdrawiam 🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.