Home Przekąska Choinki z gotowego ciasta francuskiego

Choinki z gotowego ciasta francuskiego

4 komentarze

Choinki z gotowego ciasta francuskiego to szybki sposób na efektownie wyglądającą przekąskę, która pięknie ozdobi świąteczny stół. Polecam!

choinki z gotowego ciasta francuskiego

Składniki:

Ciasto:

  • 2 gotowe świeże ciasta francuskie (każde w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g)

Nadzienie :

  • przecier pomidorowy
  • oliwki
  • ser żółty wegański
  • ogórek świeży (opcjonalnie)
  • kukurydza z puszki (opcjonalnie)
  • patyczki do szaszłyków
Wykonanie:

Jedno gotowe ciasto francuskie ostrożnie rozwijamy z rulonu, rozkładamy na czystej powierzchni i lekko rozwałkowujemy. Ja zwykle wyciągam je około 15 minut przed przystąpieniem do pracy z nim.

Smarujemy przecierem pomidorowym całą powierzchnię ciasta. Można posolić, osypać pieprzem, papryką słodką w proszku – co kto woli. W zależności jakiego smaku choinkę chcecie 😉 można wzdłuż długiego boku ułożyć pasek oliwek, kukurydzy z puszki, startego sera żółtego tak jak pokazano na zdjęciu poniżej.

Drugie gotowe ciasto francuskie ostrożnie rozwijamy z rulonu, rozkładamy na dołączonym do niego papierze i lekko rozwałkowujemy.

Następnie, nakładamy je na posmarowane wcześniej przecierem pomidorowym ciasto. Kroimy wzdłuż długiego boku – jak na zdjęciu.

Potem każdy z kawałków zwijamy na kształt choinki i przebijamy patyczkiem do szaszłyków. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 20-25 minut (ja używam termoobiegu) lub do momentu jak będą lekko zarumienione na wierzchu.

Gotowe choinki po przestudzeniu możemy poukładać na talerzu lub postawić na kawałku sera żółtego lub ogórka zielonego tak jak pokazano na zdjęciu powyżej.

Na słodko z gotowego ciasta francukiego polecam również ciastka francuskie z rabarbarem, mini rogaliki z czekoladą, ciastka z kremem i owocami, ciastka francuskie z jabłkami.

Na wytrawnie z ciasta francuskiego polecam paszteciki z pieczarkami, pierożki ze szpinakiem i tofu, gruzińskie chaczapuri, ślimaki pizzowe, beczki vel paszteciki vol-au-vent.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

4 komentarze

Amia 31 grudnia, 2019 - 9:19 pm

Wszystkiego co najlepsze 😉

PS Prosze o przepis na sałatka z pora i ciecierzycy z domowym „majonezem” że słonecznika 🙂

Reply
Lamarida 1 stycznia, 2020 - 2:26 am

Dziękuję i nawzajem! Przepis tutaj https://lamarida.pl/2017/05/31/salatka-pora-ciecierzycy/

Reply
hapinness 21 grudnia, 2022 - 8:27 am

Zawsze staram się robić dzieciom niespodziankowe śniadania w. Wigilię że świątecznym motywem. Bardzo dziękuję za inspirację na tegoroczne😊.

Reply
Lamarida 21 grudnia, 2022 - 6:02 pm

Proszę bardzo 🙂 Pozdrawiam świątecznie!

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.