Snickerdoodles to kruche ciasteczka obtoczone w cukrze i cynamonie, bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Idealne do herbaty, kawy lub kakao. Pierwszy raz jadłam te ciasteczka, gdy przyniosła je dla mnie koleżanka, żeby umilić mi godziny spędzone na karmieniu nowo narodzonego syna 😀 Bardzo mi posmakowały i zagościły na stałe w domowym deserowym menu. Ostatnio uświadomiłam sobie, że jeszcze nie opublikowałam tego przepisu na blogu! Zatem teraz naprawiam to niedopatrzenie 🙂 A ciastka Snickerdoodle są bardzo proste do zrobienia, a smakują wybornie. Polecam!
Ja trochę je “uzdrowiłam” i zupełnie zweganizowałam w porównaniu do oryginalnego amerykańskiego przepisu koleżanki – używam mąki jasnej orkiszowej zamiast zwykłej pszennej, ksylitolu lub erytrytolu zamiast białego cukru i roślinnego masła wegańskiego zamiast masła krowiego. Niezmiennie jednak używam kamienia winnego* (będącego składnikiem proszku do pieczenia), bo moim zdaniem tak smakują “oryginalniej” 😀
Polecam również ciastka owsiane z orzechami, owsiane ciastka z kokosem, pyszne pierniczki, kakaowe kokosanki bez pieczenia.
Składniki (na około 2-4 tuzinów ciasteczek – w zależności od wielkości):
Ciasto:
- 200 g wegańskiego masła roślinnego
- 3/4 szklanki (180 ml) brązowego cukru np. trzcinowego
- 2 szklanki (480 ml) mąki jasnej orkiszowej typu 700 (ewentualnie zwykłej pszennej)
- 1 1/2 łyżeczki (7 ml) kamienia winnego* (lub proszku do pieczenia – chociaż to nie to samo)
- 1 łyżeczka (5 ml) sody oczyszczonej
- szczypta soli himalajskiej
Do obtoczenia ciasteczek:
- 2 łyżki (30 ml) ksylitolu (lub innego zdrowego i drobnego białego cukru np. erytrytolu)
- 2 łyżki (30 ml) mielonego cynamonu
* Kamień winny (sól kwasu winowego, wodorowinian potasu (ang. cream of tartar) ) to naturalny przeciwutleniacz pochodzenia roślinnego (E336), który jest produktem ubocznym, powstającym w procesie fermentacji winogron przy produkcji wina. Kamień winny jest składnikiem proszku do pieczenia. Można go kupić w stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością.
Wykonanie:
Do większego naczynia wkładamy miękkie masło i cukier i miksujemy robotem ręcznym na gładką masę.
W większej misce mieszamy mąkę, kamień winny, sól i sodę. Następnie, dodajemy do masła i cukru, a całość dokładnie miksujemy.
Do płaskiego naczynia (ja używam talerza głębokiego) wsypujemy cukier i cynamon i mieszamy. Łyżeczką (albo łyżką) nabieramy masę i formujemy kulki o wielkości orzecha laskowego (albo włoskiego).
Obtaczamy je w mieszaninie cukru i cynamonu.
Układamy w odstępach około 5 cm na wyłożonej papierem do pieczenia i lekko naciskamy formując płaskie ciasteczko.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez około 8-10 minut (w zależności od wielkości).
Ciastka Snickerdoodle podajemy po przestudzeniu.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3