Zapiekanka makaronowa z tofu

Prosta i smaczna zapiekanka makaronowa, która jak mówi moja rodzina, nawet bez zapiekania jest pyszna 🙂 Polecam!

zapiekanka makaronowa z tofu
Zapiekanka makaronowa z tofu

Składniki:
  • 3 szklanki surowego makaronu typu świderki
  • 1 mała lub 2 duże kostki tofu (my lubimy wędzone 🙂 )
  • 5 dużych pieczarek
  • 2 pomidory (opcjonalnie)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g wegańskiego sera żółtego
  • 1 pęczek pietruszki
  • kilka gałązek kolendry
  • 2 szklanki gęstego sosu pomidorowego (jak używam pomidorów, to daję mniej)
  • sól himalajska
  • pieprz czarny mielony
  • suszona bazylia i oregano (do smaku)
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

Makaron gotujemy na półtwardo według przepisu podanego na opakowaniu.

W międzyczasie, pokrojone w kostkę wędzone tofu smażymy na oleju ze wszystkich stron (ja robię to w dwóch porcjach).

Następnie, obieramy pieczarki i kroimy je w cienkie plasterki. Obieramy również czosnek i cebulę, czosnek siekamy drobno, a cebulę kroimy w wiórka. Pomidory ostrożnie parzymy wrzątkiem i kroimy w niewielką kostkę (czasami pomijam pomidory – wtedy daję mniej passaty pomidorowej), pietruszkę i kolendrę siekamy drobno, a ser ucieramy na tarce.

Na patelnię wlewamy kilka kropel oleju, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. Potem wsypujemy pokrojone pieczarki i smażymy aż się zarumienią, co jakiś czas mieszając. Całość solimy i pieprzymy i posypujemy bazylią i oregano do smaku.

Odcedzony makaron mieszamy z przysmażonymi składnikami, dodajemy pokrojone pomidory, pietruszkę i kolendrą. Całość polewamy sosem pomidorowym i posypujemy 1/3 porcji sera, delikatnie mieszamy, przekładamy do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia i posypujemy pozostałą porcją sera. Przykrywamy zapiekankę pokrywką (lub folią aluminiową) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C.

Pieczemy przez około 30 minut (ja używam termoobiegu), po czym odkrywamy naczynie i pieczemy dalej jeszcze przez około 10-15 minut. Czas pieczenia potraktujcie jako orientacyjny czas, który może różnić się w zależności od tego, jak mocno grzeje Wasz piekarnik, jakiego sera używacie, czy chcecie wierzch przypieczony czy też nie.

Zapiekanka makaronowa świetnie smakuje z domowym kimchi albo buraczki czerwone .

Polecam również zapiekankę z fasolki szparagowej, zapiekankę pasterską bez oleju i bez glutenu, zapiekankę warzywną z tortilli z sosem salsa, zapiekanka z jarmużem w serowym sosie z ziemniaka.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *