Sezon truskawkowy tuż tuż i oprócz domowych lodów truskawkowych takich albo takich czy sorbetu truskawkowego polecam deser Panna Cottę w wersji roślinnej. Pięknie się prezentuje i pysznie smakuje!
Polecam również czekoladową panna cottę. A wielbicielom truskawek polecam jogurtowy tort z truskawkami.
Składniki (na 4 porcyjki):
- 200 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- 3 łyżki syropu z agawy (lub do smaku)
- sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
- 3/4 łyżeczki (3 ml) agaru w proszku (roślinna substancja żelująca)
Dodatkowo do dekoracji:
- świeże truskawki
- kilka łyżeczek gęstego mleka kokosowego z puszki
- świeże listki mięty
Wykonanie:
Do blendera wrzucamy umyte truskawki, wlewamy mleko kokosowe i miksujemy na gładko. Słodzimy do smaku.
Zawartość blendera wylewamy do garnka z grubym dnem, dodajemy agar i mieszamy trzepaczką. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy, po czym gotujemy na średnim ogniu przez kilka minut aż zacznie gęstnieć, co jakiś czas mieszając.
Przelewamy do szklanek lub kubków i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Potem wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
Podajemy albo prosto z kubeczka (wersja dla małych dzieci 😉 ) albo wykładamy na talerz i dekorujemy np. świeżymi owocami.
Smacznego!
Przepis zainspirowany VeganFuel.
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Świetny przepis na deser.
Dziękuję i życzę smacznego! 🙂