Nie ma co tu dużo pisać – łatwy i pyszny jest ten torcik czekoladowy 🙂 Nie ma w nim mleka krowiego, można zrobić go w wersji bezglutenowej albo zwykłej i dodatkowo – nie wymaga pieczenia. Gorąco polecam!
Fanom czekoladowych tortów polecam czekoladowy tort truskawkowy, czekoladowy tort bezglutenowy z komosy ryżowej. Polecam również tort Oreo i tartę z czekoladowym kremem z awokado.
Składniki (tortownica o średnicy 16 cm):
- 400 ml mleka kokosowego z puszki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 szklanki (480 ml) ryżu preparowanego
- 1 szklanka (240 ml) płatków owsianych bezglutenowych (lub zwykłych)
- syrop klonowy (lub z agawy) do smaku
Wykonanie:
Czekolady łamiemy na kostki i niezbyt drobno kroimy. Przekładamy do większej miski i odstawiamy.
Mleko kokosowe podgrzewamy i gdy się zagotuje, to zalewamy tym mlekiem pokrojone czekolady. Powoli i dokładnie mieszamy aż czekolada się rozpuści.
Następnie, dodajemy w porcjach płatki owsiane i ryż preparowany i dokładnie mieszamy. Słodzimy syropem z agawy (lub innym) do smaku.
Masę wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną tłuszczem (olejem lub margaryną rośliną). Wyrównujemy wierzch i po przestudzeniu wkładamy tort do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem można udekorować świeżymi owocami.
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂