Nie ma co tu dużo pisać – łatwy i pyszny jest ten torcik czekoladowy 🙂 Nie ma w nim mleka krowiego, można zrobić go w wersji bezglutenowej albo zwykłej i dodatkowo – nie wymaga pieczenia. Gorąco polecam!
Składniki (tortownica o średnicy 16 cm):
- 400 ml mleka kokosowego z puszki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 szklanki (480 ml) ryżu preparowanego
- 1 szklanka (240 ml) płatków owsianych bezglutenowych (lub zwykłych)
- syrop klonowy (lub z agawy) do smaku
Wykonanie:
Czekolady łamiemy na kostki i niezbyt drobno kroimy. Przekładamy do większej miski i odstawiamy.
Mleko kokosowe podgrzewamy i gdy się zagotuje, to zalewamy tym mlekiem pokrojone czekolady. Powoli i dokładnie mieszamy aż czekolada się rozpuści.
Następnie, dodajemy w porcjach płatki owsiane i ryż preparowany i dokładnie mieszamy. Słodzimy syropem z agawy (lub innym) do smaku.
Masę wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną tłuszczem (olejem lub margaryną rośliną). Wyrównujemy wierzch i po przestudzeniu wkładamy tort do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem można udekorować świeżymi owocami.
Fanom czekoladowych tortów polecam czekoladowy tort truskawkowy, czekoladowy tort bezglutenowy z komosy ryżowej. Polecam również tort Oreo i tartę z czekoladowym kremem z awokado.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!