Home Deser Wegańskie ciastka migdałowe typu TUILE

Wegańskie ciastka migdałowe typu TUILE

0 komentarze

Tuile to cienkie, chrupiące i słodkie wafle francuskiego pochodzenia. Zwykle robi się je z białek kurzych jajek, ale w mojej wegańskiej wersji zastępuję je aquafabą. Te wegańskie ciasteczka typu tuile są bardzo proste do zrobienia i niezwykle smaczne.  Polecam 🙂

ciastka migdałowe

ciastka migdałowe

ciastka migdałowe
Składniki (na tuzin ciastek):
  • 1/3 szklanki (80 ml) aquafaby (woda pozostała po gotowaniu ciecierzycy lub fasoli albo po odcedzeniu ich z puszki)
  • 1 szklanka (240 ml) cukru pudru (najlepiej zmiksowany brązowy cukier)
  • 25 g masła roślinnego
  • 4 łyżki (60 ml) mąki pszennej
  • 1 szklanka (około 100 g) płatków migdałowych
Wykonanie:

Do większej miski przesiewamy cukier puder i mąkę. Dodajemy płatki migdałowe i delikatnie mieszamy tak, aby płatki były dokładnie obtoczone w mące.

W niewielkiej misce mieszamy (moja ś.p. babcia mówiła “bełtamy”) aquafabę widelcem przez około minutę (tak, mierzę czas :)).

Dodajemy ją w niewielkich porcjach do mieszanki mąki i cukru pudru, którą delikatnie mieszamy. Dolewamy rozpuszczone masło roślinne i całość mieszamy. Odstawiamy na około 20-30 minut.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub mata silikonową wykładamy łyżką porcję ciasta i kształtujemy okrągłe ciasteczko. Robimy tak do wykorzystania całego ciasta. Pamiętamy o zachowaniu większych odstępów między ciasteczkami.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (funkcja góra-dół) przez około 15 minut albo aż ciasteczka będą lekko złociste.

Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy z ulubiona herbatą np. po arabsku.

Aquafabę można również użyć w bałkańskim deserze z orzechami włoskimi tzw. BAKLAWIE albo zastąpić nią olej w humusie. Polecam również ciastka Snickerdoodles z cynamonem, ciastka owsiane z orzechami, kukurydziane z żurawiną.  

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.