Prosty przepis na smażone boczniaki w roślinnej panierce, czyli “wegańskie schabowe” 😀 Idealne zarówno do obiadu, jak również jako pyszna przekąska. Polecam 🙂
Składniki:
- 250 g grzybów boczniaków
- 1/4 szklanki (60 ml) mleka sojowego
- 1/2 łyżeczki (2 ml) czosnku granulowanego
- dwie szczypty drobnej soli himalajskiej
- szczypta pieprzu czarnego mielonego
- „wegańskie jajko”
- 2 łyżki (30 ml) mielonego siemienia lnianego
- 1/3 szklanki (80 ml) wody
- olej do smażenia
Wykonanie:
Umyte pod bieżącą wodą boczniaki, lekko osuszamy i wkładamy do garnka. Zlewamy mlekiem roślinnym. Przykrywamy pokrywką i lekko wstrząsamy, żeby mleko pokryło wszystkie grzybki. Odstawiamy.
Do głębokiego talerza wsypujemy siemię lniane i zalewamy wodą. Mieszamy i odstawiamy. To będzie nasze “wegańskie jajko” do panierki 🙂
W drugim głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą, czosnek granulowany, sól i pieprz.
Na patelni rozgrzewamy olej. Mieszamy nasze “jajko”.
Bierzemy po kolei boczniaki namoczone wcześniej w mleku, zanurzamy w “jajku”, następnie obtaczamy z obu stron w bułce tartej i układamy na patelni. Smażymy na średnim ogniu aż zarumienią się z obu stron.
Smażone boczniaki w panierce podajemy do obiadu z ziemniakami i ulubiona surówką. Świetne również jako przekąskę np. podana z pikantnym koreańskim sosem BBQ.
Polecam również smażone grzyby boczniaki, gulasz adobo z boczniaków i tofu, sos grzybowy z boczniaków z brokułami, koreański bulgogi z boczniaków.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3