Wegańska babka orzechowa

Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie świąt wielkanocnych bez babki. Prosta i pyszna wegańska babka orzechowa oblana lukrem lub czekoladą. Polecam!

Polecam również babkę cynamonową.

Składniki (na formę na babkę z kominkiem):
  • 1 szklanka (240 ml) zmielonych orzechów laskowych
  • 1 1/2 szklanki (360 ml) mąki pszennej
  • 1/3 szklanki (80 ml) brązowego cukru
  • 1/2 szklanki (120 ml) posiekanych orzechów laskowych (lub innych)
  • 3/4 szklanki (180 ml) oleju roślinnego (nie kokosowego)
  • 3/4 szklanki (180 ml) mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
Wykonanie:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko do większego naczynia. Dosypujemy cukier i orzechy mielone i orzechy posiekane i mieszamy.

Dolewamy olej i mleko roślinne i delikatnie mieszamy całość.

Formę na babkę o wysokości 10 cm i szerokości 23 cm (w najszerszym miejscu) z kominkiem, smarujemy margaryną i można posypać cienką warstwą bułki tartej. Wkładamy ciasto i pieczemy w funkcji góra-dół w temperaturze 180ºC przez około 35-40 minut (czas jest tu bardzo różny w zależności od piekarnika, należy już wcześniej sprawdzać patyczkiem, czy nie jest surowa).

Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy do ostudzenia. Podajemy posypaną cukrem pudrem lub polaną polewą czekoladową.

Smacznego 🙂

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
  • Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *