Sałatka jarzynowa to klasyka na polskim stole. Dzisiaj proponuję zaserwować ją w wersji „Grzybowa Polana” – towarzystwie marynowanych pieczarek. Ciekawie wygląda, prawda? 🙂
Składniki (tortownica o średnicy 16 cm):
- marynowane pieczarki
- pęczek świeżej pietruszki
- pęczek świeżego koperku
- 2 duże ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 duży ogórek kiszony
- 1/2 średniej cebuli
- ser żółty (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ulubionej musztardy
- majonez (lub jogurt naturalny) według uznania
- sól i pieprz czarny mielony (do smaku)
Wykonanie:
Ziemniaki, marchewkę i piertruszkę gotujemy w mundurkach aż będą miękkie. Obieramy ze skórki i ucieramy na dużych oczkach tarki, podobnie jak ogórka kiszonego. Cebulę drobniutko siekamy, podobnie jak pietruszkę i koperek.
Warzywa (i starty ser żółty, jeśli lubicie) mieszamy w większej misce z musztardą i majonezem lub jogurtem naturalnym i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy.
Tortownicę wykładamy folią aluminiową. Na dnie tortownicy układamy odcedzone wcześniej marynowane pieczarki kapeluszami w dół jak pokazano na zdjęciu.
Pieczarki posypujemy hojnie pokrojonymi ziołami.
Następnie, delikatnie wykładamy sałatkę jarzynową wyrównując jej powierzchnię. Przykrywamy folia aluminiową i odkładamy do lodówki.
Przed podaniem ściągamy folię, przykładamy płytki talerz i dwracamy tortownicę do góry dnem, po czym odpinamy i ściągamy obręcz tortownicy. Sałatka jarzynowa w wersji “Grzybowa Polana” albo “Pieczarki na łące” mamy gotowe do serwowania gościom lub domownikom 🙂
Polecam również sałatkę jarzynową w wersji „Bezludna Wyspa” . Fanom pieczarkę polecam sałatkę z pieczarek i pomidorków koktajlowych. Warto wypróbować sałatkę azjatycką z komosą ryżową, sałatkę z ciecierzycy i awokado, sałatkę z soczewicy zielonej i ogórka.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Jakie cudo , będę papugować
Smacznego! 🙂
Bardzo fajny moty, chociaż jak dla mnie trochę tych grzybków przy dużo. A samą jarzynową sałatkę nawet w ostatni weekend ze smakiem w domu zajadaliśmy :). Pozdrawiam.
rewelacyjnie wygląda, muszę zrobić taką na najbliższe święta