Home Sałatki/Surówki Sałatka jarzynowa a’la “Grzybowa Polana”

Sałatka jarzynowa a’la “Grzybowa Polana”

4 komentarze

Sałatka jarzynowa to klasyka na polskim stole. Dzisiaj proponuję zaserwować ją w wersji „Grzybowa Polana” – towarzystwie marynowanych pieczarek. Ciekawie wygląda, prawda? 🙂 

Sałatka jarzynowa a'la "Grzybowa Polana"

Sałatka jarzynowa a'la "Grzybowa Polana"

Sałatka jarzynowa a'la "Grzybowa Polana"

Składniki (tortownica o średnicy 16 cm):
  • marynowane pieczarki
  • pęczek świeżej pietruszki
  • pęczek świeżego koperku
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 1/2 średniej cebuli
  • ser żółty (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ulubionej musztardy
  • majonez (lub jogurt naturalny) według uznania
  • sól i pieprz czarny mielony (do smaku)
Wykonanie:

Ziemniaki, marchewkę i piertruszkę gotujemy w mundurkach aż będą miękkie. Obieramy ze skórki i ucieramy na dużych oczkach tarki, podobnie jak ogórka kiszonego. Cebulę drobniutko siekamy, podobnie jak pietruszkę i koperek.

Warzywa (i starty ser żółty, jeśli lubicie) mieszamy w większej misce z musztardą i majonezem lub jogurtem naturalnym i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy.

Tortownicę wykładamy folią aluminiową. Na dnie tortownicy układamy odcedzone wcześniej marynowane pieczarki kapeluszami w dół jak pokazano na zdjęciu.

Sałatka jarzynowa a'la "Grzybowa Polana"

Pieczarki posypujemy hojnie pokrojonymi ziołami.

Następnie, delikatnie wykładamy sałatkę jarzynową wyrównując jej powierzchnię. Przykrywamy folia aluminiową i odkładamy do lodówki.

Przed podaniem ściągamy folię, przykładamy płytki talerz i dwracamy tortownicę do góry dnem, po czym odpinamy i ściągamy obręcz tortownicy. Sałatka jarzynowa w wersji “Grzybowa Polana” albo “Pieczarki na łące” mamy gotowe do serwowania gościom lub domownikom 🙂

Polecam również sałatkę jarzynową w wersji „Bezludna Wyspa” . Fanom pieczarkę polecam sałatkę z pieczarek i pomidorków koktajlowychWarto wypróbować sałatkę azjatycką z komosą ryżową, sałatkę z ciecierzycy i awokado, sałatkę z soczewicy zielonej i ogórka.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

4 komentarze

Ala 3 października, 2021 - 7:59 am

Jakie cudo , będę papugować

Reply
Lamarida 3 października, 2021 - 6:58 pm

Smacznego! 🙂

Reply
Michał 21 października, 2021 - 6:04 pm

Bardzo fajny moty, chociaż jak dla mnie trochę tych grzybków przy dużo. A samą jarzynową sałatkę nawet w ostatni weekend ze smakiem w domu zajadaliśmy :). Pozdrawiam.

Reply
operator VoIP 25 października, 2021 - 10:17 am

rewelacyjnie wygląda, muszę zrobić taką na najbliższe święta

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.