Pizza to takie danie, które lubi chyba każde dziecko. A ten przepis jest tak prosty, że nawet dziecko potrafi samodzielnie zrobić tę pizzę! Bo to pizza z patelni 🙂
Mój straszy synek lubi pizzę tak bardzo, że wyszukał sobie kiedyś na internecie (dzieci umieją korzystać z dobrodziejstw techniki :)) przepis na szybką pizzę z patelni, który zmodyfikował po swojemu. Oczywiście na początku ja pomagałam mu odmierzać i mieszać, kroić warzywa, stawiać na ogniu, ale teraz już tak opanował wszystko, że samodzielnie robi to swoje popisowe danie. Polecam wypróbować ten szybki przepis! A Wasze dzieci też lubią pizzę?
Składniki (patelnia o średnicy 26 cm):
- 1 szklanka (240 ml) letniej wody
- 1 łyżka (15 ml) oliwy z oliwek
- 1 1/3 szklanki (420 ml) zwykłej mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki (2 ml) brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki(2 ml) suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki(2 ml) soli himalajskiej
Sos:
- passata / sos pomidorowy według uznania 🙂
- suszona bazylię (do smaku)
- suszone oregano (do smaku)
- sos sojowy (opcjonalnie)
Dodatki:
- ulubiony ser żółty (może być w plasterkach albo starty)
- kukurydza z puszki
- kilka pieczarek
- oliwki bez pestek
- świeża bazylia do podania
Sprzęt:
- patelnia z nieprzywierającym dnem i koniecznie pasującą do niej przykrywka z wentylkiem
Wykonanie:
Na patelnię z grubym nieprzywierającym dnem wlewamy wodę, oliwę z oliwek, dosypujemy mąkę, cukier, drożdże i sól.
Całość mieszamy drewnianą albo silikonową łyżką. Wyrównujemy powierzchnię naszego ciasta na pizzę, żeby była równa.
Następnie smarujemy passatą pomidorową i posypujemy ziołami oregano i bazylią. (Gdy dysponujemy czasem, to można najpierw passatę wylać do miseczki, dodać suszone zioła, dodać troszkę sosu sojowego, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku – ale to tylko wtedy jak macie czas 🙂 ).
Na pizzy układamy wybrane przez siebie dodatki, np. kilka pieczarek pokrojonych w plasterki, oliwki, kukurydza, można użyć salami (jest też wegańskie). Posypujemy serem i przykrywamy przykrywką, koniecznie z wentylkiem!
Patelnię stawiamy na małym ogniu na 10 minut przy zakrytym wentylku (ja zakrywam rękawicą kuchenną), potem odkrywamy wentyl i smażymy jeszcze pod przykrywką przez 5 minut.
Po upływie tego czasu pizza z patelni jest gotowa! Można przybrać ją świeżą bazylią, jeśli lubicie i podawać od razu. Jedzcie ostrożnie, bo gorąca 🙂
i.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Szybki i prosty przepis na pizze z patelni :)!