Prosta, szybka i pyszna sałatka z selera konserwowego, ananasa i pora to idealna propozycja na kolację albo poczęstunek dla niespodziewanych gości. Nam bardzo smakuje! Polecam 🙂
Składniki:
- 150 g selera konserwowego (waga po odsączeniu)
- 200 g kukurydzy z puszki (waga po odsączeniu)
- 200 g fasolki czerwonej z puszki (waga po odsączeniu)
- 6-8 plasterków ananasa z puszki (lub według uznania)
- połowa pora
- kawałek cebuli
- 2-3 łyżki ulubionego majonezu (lub jogurtu naturalnego)
- 2 łyżeczki musztardy (ja używam sarepskiej)
- przyprawy:
- sól himalajska
- pieprz czarny mielony
- szczypta słodkiej papryki w proszku
Wykonanie:
Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od odsączenia selera, kukurydzy i fasolki. Najlepiej jeszcze przepłukać te warzywa na sitku pod bieżącą wodą.
Kawałek pora przekrojony na pół i pokrojony na paski przelewam na sitku wrzątkiem i odsączam.
Odcedzone warzywa wrzucamy do większej miski, przy czym ja zwykle kroję selera na mniejsze kawałki.
Dodajemy ananasa pokrojonego na niewielkie kawałki, kawałek cebuli drobno posiekany, paprykę mieloną, musztardę i majonez. Całość mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem do smaku. I sałatka z selera konserwowego gotowa 🙂
Polecam również sałatkę porową z ananasem,sałatkę z oliwkami, sałatkę z pieczarkami, sałatkę z brokuła i tofu.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3