Gotowana kapusta to jedna z moich ulubionych dodatków do obiadu. Jako że kapusta jest praktycznie dostępna cały rok, to można ją przyrządzać na okrągło i mnie się nie nudzi 🙂 Polecam!
Do obiadu polecam również duszoną marchewkę, mizerię po koreańsku, kiszoną kapustę pekińską, czyli tzw. kimchi.
Składniki:
- 1/2 niewielkiej główki kapusty (białej lub czerwonej)
- 2 łyżki octu winnego
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka oliwy (opcjonalnie)
- kilka łodyg świeżego koperku lub pietruszki (opcjonalnie)
- pieprz czarny i sól (do smaku)
Wykonanie:
Kapustę drobno siekamy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż będzie miękka.
W międzyczasie cebulę obieramy i drobno kroimy, opłukujmey też zieleninę i drobno siekamy.
Odcedzamy na durszlaku i wkładamy z powrotem do garnka (jeszcze gorącą i parującą), dodajemy ocet, pokrojoną cebulkę, pietruszkę i oliwę i mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Zostawiamy na chwilę w przykrytym garnku, żeby przyprawy się wchłonęły zanim przełożymy do innego naczynia.
Tę kapustę można serwować zarówno od razu na ciepło albo na zimno. Przechowywana w lodówce długo (do około tygodnia) zachowuje świeżość.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3