Home Deser Muffinki z japońską herbatą matcha

Muffinki z japońską herbatą matcha

0 komentarze

Lubicie muffinki na śniadanie? Zachęcam do wypróbowania tych pysznych babeczek z japońską herbatą matcha. Idealne na śniadanie, a także na słodką przekąskę w ciągu dnia. My je uwielbiamy! 🙂 

muffinki z herbata matcha

Więcej informacji o zdrowotnych właściwościach matchy można znaleźć tutaj.

muffinki z herbatą matcha

muffinki z herbatą matcha

Składniki (na 12 sztuk):

Mokre:

  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii

Suche:

  • 2 szklanki (480 ml) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka (5 ml)  sody
  • 1 1/2 łyżeczki (7 ml) herbaty japońskiej matcha
  • 1/2 szklanki (120 ml) cukru kokosowego (lub brązowego)

Dodatkowo:

  • 1 dojrzały banan
  • 1 garść ulubionych orzechów do ozdobienia (opcjonalnie)
Wykonanie:

Mleko, sok z cytryny, ekstrakt z wanilii i siemię lniane mieszamy w naczyniu. Odstawiamy na około 5 minut.

W drugim naczyniu przesiewamy mąkę, herbatę matcha, sodę i proszek do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

Banana rozgniatamy widelcem i dodajemy do suchych składników razem z mokrymi. Całość dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.

Ciasto przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 20 minut.

Muffinki podajemy z ulubioną herbatą 🙂

Praktyczna uwaga:

Ktoś może zapytać czy można użyć zamiast cukru syropu z agawy albo klonowego. Jasne, że można, ale będzie znacząca różnica. Mój Mąż tak ją określił, gdy prosiłam go o opinię w czasie testowania tego przepisu: “Muffinki z cukrem są znacznie bardziej kuszące niż te z syropem.” Więc ja robię z cukrem 🙂

Polecam również jabłkowo-dyniowe muffinki, czekoladowe babeczki z kremem z batatów .

Warto także wypróbować drożdżowy warkocz z matchą i orzechami, japońskie naleśniki dorayaki, pudding z matchą, tort z matchą

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.