Czekoladowy tort naleśnikowy, czyli kakaowe naleśniki, przełożone bitą śmietaną, oblane czekoladą i przybrane ulubionymi owocami. I w dodatku wszystkie składniki totalnie wegańskie! Naleśniki same w sobie są tak pyszne, że testowane przez moją rodzinę, w trakcie opracowywania przeze mnie tego przepisu, rozchodziły jak świeże bułeczki 🙂 I zawsze słyszałam pytanie: “Dlaczego nie ma więcej?” 🙂 A sam tort naleśnikowy jest mocno czekoladowy, słodki, po prostu pyszny! Polecam 🙂
Polecam również tort marchewkowy z kremem z batatów, tort z kremem z suszonych śliwek, tort czekoladowy z kremem truskawkowym, tort makowy z brzoskwiniami. Przypominam również, że z naleśników można zrobić pyszne krokiety 🙂
Składniki:
Naleśniki (20 sztuk):
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 1/4 szklanki (560 ml) mleka roślinnego
Bita śmietana:
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego schłodzonego przez co najmniej dobę w lodówce
- 2 łyżki cukru pudru
Czekoladowa polewa:
- 1 tabliczka (100 g) czekolady gorzkiej (u mnie 75%)
- 1 łyżka syropu z agawy
Dodatkowo:
- dowolne owoce do przybrania
- płatki kokosowe do przybrania
Wykonanie:
Przygotowanie torta naleśnikowego zaczynamy od usmażenia odpowiedniej liczby naleśników 🙂
Do czystego naczynia przesiewamy przez sito mąkę, kakao, cukier puder. Dodajemy siemię lniane, olej i mleko i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Ciasto będzie raczej rzadkie i lejące – takie ma być! 🙂
Na suchą (bez tłuszczu) rozgrzaną niewielką patelnię (u mnie około 15 cm średnicy) nalewamy niewielką ilość ciasta, równomiernie rozprowadzamy i smażymy cienkie naleśniki. Podane składniki wystarczają na 20 sztuk cienkich naleśników o średnicy około 15 cm.
Gdy naleśniki przestygną, to przycinamy je przy użyciu niewielkiego naczynia lub miseczki. Ja użyłam szklanej miski o średnicy około 14 cm. Na desce do krojenia układamy 2 lub 3 naleśniki, miskę odwracamy do góry dnem, kładziemy na naleśnikach i odkrawamy nożem tę część naleśników wystającą poza miskę. W ten sposób produkujemy naleśniki idealnie okrągłe 🙂 – zobaczcie na zdjęciu. Odkrojone kawałki zjadamy sami albo dzielimy się z innymi 🙂 – moi synkowie zawsze nie mogą się ich doczekać.
Następnie otwieramy puszkę schłodzonego mleka i oddzielamy tłuszcz kokosowy od wody. Wodę zachowujemy do późniejszego użycia np. wykorzystujemy do ugotowania owsianki. Tłuszcz przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywną bitą śmietanę.
W kolejnym kroku przekładamy naleśniki bitą śmietaną i budujemy nasz tort naleśnikowy.
Potem przygotowujemy polewę czekoladową. W garnku zagotowujemy wodę, a w międzyczasie drobno siekamy czekoladę. Na garnku układamy większe naczynie (u mnie metalową miskę), wsypujemy do niego rozdrobnioną czekoladę i syrop z agawy. Cały czas mieszamy, żeby czekolada się nie przypaliła.
Gotową polewą czekoladową smarujemy nasz tort. Następnie ozdabiamy ulubionymi owocami.
Tort naleśnikowy wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby krem i czekolada stężały i łatwiej było go kroić.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3