Najlepsza tarta jabłkowa

Jabłka jemy cały rok i pod wieloma postaciami, m.in. tej słodkiej tarty. Niedawno nasi goście delektowali się nią i nie mogli wyjść ze zdziwienia, że ta wegańska tarta jabłkowa smakuje jak “prawdziwa” 😀 tzn. zrobiona z jajek, masła i mleka krowiego. Zajadali kolejne kawałki kręcąc głową z niedowierzaniem, że z samych roślinnych produktów da się zrobić taki smakołyk 🙂

tarta jabłkowa

tarta jabłkowa

Fanom tart na słodko polecam  tartę dyniową, czekoladową tartę bez pieczenia z kremem z awokado, tartę Snickers bez pieczenia, tartaletki z kremem jaglanym. Zachęcam również do wypróbowania tarty wytrawnej z tofu i warzywami.

Składniki (foremka o średnicy 22 cm):

Spód:

  • 1 1/2 szklanki (360 ml) mąki pszennej
  • 1/3 szklanki (80 ml) oleju
  • 1/4 szklanki (60 ml) syropu z agawy
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 szklanka (240 ml) mąki
  • 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) cynamonu
  • 1/3 szklanki (80 ml) cukru brązowego
  • 1/3 szklanki (80 ml) oleju
  • 1/2 szklanki (120 ml) mleka sojowego

Jabłka:

  • 4 średnie jabłka (około 600 g)
  • 1/4 szklanki (60 ml) wody
Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Jabłka:

Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda ziaren i obieramy ze skórki.

Kroimy na plasterki, przekładamy na suchą patelnię, podlewamy kilkoma łyżkami wody i stawiamy na wolnym ogniu. Gotujemy pod przykryciem aż jabłka będą miękkie, ale nie będą się rozpadać (do tego czasu woda powinna odparować).

Spód:

W naczyniu mieszamy mąkę z solą, dodajemy olej i syrop z agawy i całość mieszamy najpierw łyżką, a następnie dłońmi. Przekładamy ciasto na foremkę do tarty i rozprowadzamy ciasto równomiernie dociskając, również na brzegach. Można użyć plastikowego kubeczka do wyrównania powierzchni. Widelcem nakłuwamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy w funkcji termoobiegu przez około 10 minut.

Nadzienie:

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Do większego naczynia przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, wsypujemy cukier i mieszamy. Dodajemy olej, mleko i łyżką mieszamy masę.

Wylewamy ją na podpieczony spód i rozprowadzamy równomiernie.

Na wierzchu układamy przygotowane wcześniej jabłka.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy z funckją termoobiegu przez około 25 minut albo do momentu aż nadzienie będzie upieczone, co sprawdzamy przy pomocy patyczka do szaszłyków. I tarta jabłkowa gotowa! 🙂

Podajemy po przestudzeniu i uważamy, żeby nie zjeść całej tarty od razu, a podzielić się z innymi 😉

Smacznego!

*Przepis zainspirowany tym.

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *