Jabłka jemy cały rok i pod wieloma postaciami, m.in. tej słodkiej tarty. Niedawno nasi goście delektowali się nią i nie mogli wyjść ze zdziwienia, że ta wegańska tarta jabłkowa smakuje jak “prawdziwa” 😀 tzn. zrobiona z jajek, masła i mleka krowiego. Zajadali kolejne kawałki kręcąc głową z niedowierzaniem, że z samych roślinnych produktów da się zrobić taki smakołyk 🙂
Fanom tart na słodko polecam tartę dyniową, czekoladową tartę bez pieczenia z kremem z awokado, tartę Snickers bez pieczenia, tartaletki z kremem jaglanym. Zachęcam również do wypróbowania tarty wytrawnej z tofu i warzywami.
Składniki (foremka o średnicy 22 cm):
Spód:
- 1 1/2 szklanki (360 ml) mąki pszennej
- 1/3 szklanki (80 ml) oleju
- 1/4 szklanki (60 ml) syropu z agawy
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 szklanka (240 ml) mąki
- 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki (2 ml) cynamonu
- 1/3 szklanki (80 ml) cukru brązowego
- 1/3 szklanki (80 ml) oleju
- 1/2 szklanki (120 ml) mleka sojowego
Jabłka:
- 4 średnie jabłka (około 600 g)
- 1/4 szklanki (60 ml) wody
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.
Jabłka:
Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda ziaren i obieramy ze skórki.
Kroimy na plasterki, przekładamy na suchą patelnię, podlewamy kilkoma łyżkami wody i stawiamy na wolnym ogniu. Gotujemy pod przykryciem aż jabłka będą miękkie, ale nie będą się rozpadać (do tego czasu woda powinna odparować).
Spód:
W naczyniu mieszamy mąkę z solą, dodajemy olej i syrop z agawy i całość mieszamy najpierw łyżką, a następnie dłońmi. Przekładamy ciasto na foremkę do tarty i rozprowadzamy ciasto równomiernie dociskając, również na brzegach. Można użyć plastikowego kubeczka do wyrównania powierzchni. Widelcem nakłuwamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy w funkcji termoobiegu przez około 10 minut.
Nadzienie:
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Do większego naczynia przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, wsypujemy cukier i mieszamy. Dodajemy olej, mleko i łyżką mieszamy masę.
Wylewamy ją na podpieczony spód i rozprowadzamy równomiernie.
Na wierzchu układamy przygotowane wcześniej jabłka.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy z funckją termoobiegu przez około 25 minut albo do momentu aż nadzienie będzie upieczone, co sprawdzamy przy pomocy patyczka do szaszłyków. I tarta jabłkowa gotowa! 🙂
Podajemy po przestudzeniu i uważamy, żeby nie zjeść całej tarty od razu, a podzielić się z innymi 😉
Smacznego!
*Przepis zainspirowany tym.
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3