Wegański rosół

Wegański rosół to pyszny, mocno warzywny i, dzięki arkuszom nori, lekko “rybny” w smaku warzywny wywar. Wyśmienicie smakuje z makaronem ryżowym. 

Wegański rosołek
Wegański rosołek

 

Wegański rosołek
Wegański rosołek

 

Ten rosół to idealna potrawa na obiad, także dla maluchów. Zawsze ją gotuję, gdy planuję zrobić selerybę, bo seler ugotowany w tym rosołku ma bogatszy smak.  

Składniki: 
  • 2 selery
  • 2 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 1/5 główki białej kapusty
  • 3 arkusze nori
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 3 owoce jałowca
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • woda
Wykonanie:

Warzywa (oprócz selera) obieramy, myjemy i kroimy na niewielkie kawałki, kapustę drobno szatkujemy nożem. Wkładamy tak przygotowane składniki do dużego garnka, dodajemy ziele angielskie, owoce jałowca, liście laurowe i arkusze nori rozerwane na większe paski. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 40 minut.

W międzyczasie, obieramy selera, myjemy, przecinamy na połówki i kroimy na około półcentymetrowe paski. Po upływie 40 minut, dodajemy plastry selera do garnka i gotujemy całość aż seler będzie miękki.

Następnie wyciągamy ostrożnie plastry selera na talerz, aby przestygły do dalszego użycia – ja robię z niego selerybę . Ugotowane plastry można przechowywać w lodówce do około 3 dni – dłużej nie próbowałam 😉 .

plastry selera

Doprawiamy sosem sojowym lub solą i pieprzem do smaku, można przybrać natką pietruszki. Wegański rosół podajemy z ugotowanym makaronem ryżowym. Pychotka 🙂

Fanom zup polecam zupę tajska , zupa ogórkowa, warzywa zupa z połówkami grochu , koreańska zupa ogórkowa na zimno

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *