Home Bezglutenowe Domowa zupa fasolowa

Domowa zupa fasolowa

1 komentarz

Zupa fasolowa? Łapka w górę, kto lubi! 🙂 My ją uwielbiamy, a szczególnie Mąż, który za każdym razem zachwyca się jej prostotą, a jednocześnie bogatym smakiem. Czasami przyrządzam ją z kiełbaskami, a czasami bez, ale zawsze z podsmażona cebulką! 🙂 Domowa zupa fasolowa to jest to, kiedy potrzebujesz czegoś sycącego i pożywnego. Polecam!

zupa fasolowa

Moja ś.p. Babcia mówiła, że „grochówka i fasolówka to jeden czort” 😀

Składniki: 
  • 1 kg moczonej fasoli
  • 8 szklanek wody
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego (lub 1/2 łyżeczki mielonego)
  • 2 marchewki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 4 kiełbaski wegańskie (250 g) – opcjonalnie
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

Warzywa obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy, marchewki kroimy w talarki, a ziemniaki w kostkę.

Do dużego garnka wrzucamy namoczoną fasolę – ja zwykle kupuję namoczoną, ale jeśli macie suchą pod ręką, to polecam ją namoczyć na co najmniej 24 godziny.

Dodajemy liście laurowe, majeranek, czosnek i jedną cebulę pokrojoną. Zalewamy woda, zagotowujemy. Potem gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu aż fasola zmięknie.

Wówczas dodajemy ziemniaki, marchewkę i kiełbaski pokrojone w plasterki.

W międzyczasie na rozgrzanym oleju podsmażamy jedną cebulę aż się zeszkli.

Gdy warzywa są miękkie dodajemy podsmażoną cebulę i jeszcze chwilę gotujemy. Jedni preferują całkowicie rozgotowaną fasolę, a inni miękką, ale nie rozpadającą się – każda opcja dozwolona 😉

Na końcu przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Serwujemy solo lub z ulubionym chlebkiem 🙂

Praktyczna rada:

Niektórzy mogą preferować podsmażyć kiełbaski razem z cebulką – dozwolone 🙂

Fanom fasoli polecam również roladę fasolową nadziewaną pieczarkami.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

1 komentarz

Cook and Love 28 października, 2017 - 9:11 am

Smacznego 🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.