Home Deser Ciastka francuskie z rabarbarem

Ciastka francuskie z rabarbarem

0 komentarze

Te oto ciastka francuskie z rabarbarem to super propozycja na smakowitą sezonową słodką przekąskę. Polecam! 🙂

ciastka francuskie z rabarbarem
ciastka francuskie z rabarbarem

ciastka francuskie z rabarbarem

ciastka francuskie z rabarbarem
Składniki:

Ciasto:

  • gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g)

Nadzienie:

  • 300 g rabarbaru (około 3 łodygi)
  • 2 łyżki brązowego cukru lub ksylitolu
  • cukier puder do dekoracji
Wykonanie:

Rabarbar dokładnie myjemy, odcinamy twarde końcówki i kroimy w niewielką kostkę. Zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny.

Po upływie tego czasu odcedzamy sok, który później ze smakiem wypijamy 🙂 Rabarbar jest gotowy do użycia w naszych ciastkach.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Gotowe ciasto francuskie ostrożnie rozwijamy z rulonu, rozkładamy na czystej powierzchni i lekko rozwałkowujemy.

Następnie kroimy wzdłuż długiego boku, potem poprzecznie na prostokąty i nacinamy w kilku miejscach.

Na nieprzeciętą część nakładamy przygotowanego wcześniej rabarbaru.

Składamy na pół i dociskamy ciastko pomagając sobie widelcem.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 30-35 minut lub do momentu jak będą złociste na wierzchu 🙂

Gotowe ciastka można posypać cukrem pudrem. Podajemy z ulubioną napojem np. sokiem rabarbarowym 🙂

Fanom rabarbaru, polecam również takie proste ciasto rabarbarowe oraz takie z kruszonką.

Inne propozycje do wykorzystania ciasta francuskiego to na słodko: rogaliki z czekoladą , ciastka z jabłkami<klik> , z kremem i owocami lub na wytrawnie paszteciki z pieczarkami, ślimaki pizzowe.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.